Debrecen után Budapesten kapott ki Izrael

Debrecen után Budapesten kapott ki Izrael

Olasz szurkolók egy része háttal a pályának az Olaszország–Izrael mérkőzésen, az izraeli himnusz alatt Budapesten,a Bozsik Arénában 2024. szeptember 9-én (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Budapesten, a Bozsik Arénában játszották hétfő este az Izrael–Olaszország Nemzetek Ligája labdarúgó-mérkőzést az A liga második csoportjából. Izrael a háború miatt már egy ideje Magyarországon játszik – a tavaly ősszel a Pancho Arénában lejátszott Eb-selejtezőről itt írunk, de az már nagyon furcsa, hogy a csoport másik együttese, Belgium a hazai mérkőzésen biztonsági okokra hivatkozva nem tudta fogadni az izraelieket. Miután a brüsszeli önkormányzat „nagyon magas kockázatúnak” minősítette a mérkőzést, a többi belga város sem vállalta a szervezést, tartva a palesztinpárti tüntetőktől, így a Belgium–Izrael mérkőzést pár napja Debrecenben játszották. Ezen egyébként a belgák nyertek 3–1-re, de az biztos, hogy furcsa egy időket élünk: az EU és a NATO központjában biztonsági okokra hivatkozva nem lehet megrendezni egy focimeccset.

Hétfőn a nagy erővel beköszöntött őszben, zuhogó esőben álltak hosszú sorban a szurkolók a szigorú biztonsági ellenőrzés előtt – én olyan mérkőzésen még nem voltam, ahol, mint most, két helyen is át kellett menni a repülőtéri beléptetésekhez hasonló ellenőrzőkapukon.

A háromnegyed kilences kezdés előtt alig 250 olasz, a VIP-szektorban talán 500 izraeli, és kicsivel több semleges magyar néző foglalt helyet a 8200 férőhelyes stadionban. Az izraeli himnusznál nem túl sportszerű módon az olasz keménymag egy része hátat fordított, és mivel egy Liberta feliratú zászlót is felmutattak, az izraeli kollégák jó része palesztinpárti tüntetésre tippelt. Amikor belenagyítottam a zászlójukról készült képbe, kiderült, hogy ez vélhetően egy szurkolói csoport neve (per raggazzi con Tricolori, írták a zászlón), de nem vagyok benne biztos, hogy ezt a magyarázatot elfogadták a mellettem ülők.

A mérkőzés egészen unalmasan csordogált, de legalább elállt az eső, amikor a 38. percben egy gyors olasz támadás végén Dimarco középre adott, az érkező Frattesi pár méterről mellkassal a hálóba juttatta a labdát: 0-1. A második félidő elején közel álltak a kettőhöz is a vendégek, ám az izraeli kapus nagyot védett ziccerben. Utána centiken múlott az egyenlítés, miután az izraeli Jehezkel beletette a lábát egy lövésbe, de Donnarumma is nagyot védett. Támadott Izrael, de az olaszok rúgtak gólt: a 62. percben a kapus újabb remeklése után a kipattanót Moise Kean vágta a hálóba, 0-2.

Öt percre rá az izraeli színekben pályára lépett a Ferencvárosban játszó Abu Fani is, de ez sem segített a hazai csapaton, hiszen inkább az olaszoknak adódtak lehetőségeik az újra eleredő esőben. Aztán a rendes játékidő utolsó percében egy szabadrúgást követően odakerült a labda Abu Fani elé, aki a tizenhatos környékéről szépen kilőtte a jobb alsót (1–2).

Végeredmény: Izrael – Olaszország 1-2.

Címkék: foci, Izrael