Orbán Viktor házától pár méterre jutottak ki a románok az Eb-re

Orbán Viktor házától pár méterre jutottak ki a románok az Eb-re

Román öröm a felcsúti Pancho Arénában az Izrael–Románia Eb-selejtező végén 2023. november 18-án (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Futball nagyüzem van Magyarországon: a vasárnapi, Magyarország–Montenegró találkozó mellett a napokban még három Eb-selejtezőt rendeztek nálunk, és ebből kettőt Felcsúton. Izrael válogatottja a háborús helyzet miatt nem tud otthon játszani, ezért a hazai mérkőzéseit hozzánk hozta. Emellett Fehéroroszországot is befogadtuk, ők az UEFA döntése miatt nem rendezhetnek otthon találkozókat, helyette Újpesten fogadják ellenfeleiket. Legutóbb éppen Andorrát verték 1-0-ra.

Visszatérve Felcsútra, nem túlzás azt mondani, hogy Orbán Viktor házától néhány méterre, a Pancho Arénában dőlt el az I jelű selejtezőcsoport két továbbjutója, hiszen a harmadik helyen álló Izrael előbb Svájcot fogadta (az a meccs 1-1-es döntetlenre végződött), majd szombat este Romániával játszott ki-ki meccset. Izraelnek mindenképpen győznie kellett, hogy esélye legyen megcsípni egy Eb-részvételt jelentő helyet.

A Mester utcai szerkesztőség előtt állt az autóm, és amikor Felcsútra indultam, már ott találkoztam a mérkőzéshez kapcsolható biztonsági intézkedésekkel: villogó rendőrautó őrizte azt a három autóbuszt, amelyre izraeli szurkolók szálltak fel a környékbeli hotelekből. A bicskei leágazásnál is komoly rendőri jelenlét volt, ott még egy román csendőrségi kisbuszt is láttam Jandarmeria felirattal. A régi 1-esen újabb konvojt előztem, azt is villogó rendőrautóból és autóbuszokból állt. Felcsúton hatalmas dugó fogadott az aréna előtt – hiába volt sajtójegyem, a parkolóba nem engedett be autóval az izraeli biztonsági szolgálat. Már a parkoló előtt név szerint ellenőrztek mindenkit, és aki nem volt a listán, nem mehetett tovább. Bent átvilágították a csomagomat – volt olyan kolléga, akinek fél óráig tartott, amíg az összes ellenőrzésen átjutott.

A „hazai” csapat himnusza egészen megható volt – egy Tel-Avivból érkezett énekes énekelte, és vele együtt az egész izraeli tábor. A teljes kispad felsorakozott az oldalvonal mentén, egymás vállát fogva, és a román sajtó azt is kiszúrta, hogy többen elsírták magukat. A kezdő sípszó előtt egy perces néma csenddel emlékeztek az áldozatokra, és a közönség a túszokról sem feledkezett meg – sokan elhurcolt izraeliek képét tartották maguk előtt, és még a sajótosknak adott karszalagra is rá volt nyomtatva angolul, hogy „hozzátok őket azonnal haza!” Hatszáz román és több mint kétezer izraeli szurkoló volt jelen a stadionban – nem emlékszem, hogy valaha lettek volna ennyien Felcsúton, ilyen teltházat még a Puskás Akadémia–Ferencváros meccseken sem látni. Csak szombaton két különjárat landolt Budapestre az izraeli fővárosból, de sokan már négy nappal korábban megérkeztek, hogy a Svájc elleni meccsen is szurkoljanak csapatuknak.

Izrael már az első perc végén szöglethez jutott, a beadást egy szép kombináció végén Eran Zahavi közelről a kapuba fejelte, így alig kilencven másodperc alatt teljesült az izraeli álom: vezettek Románia ellen. Igaz, sok volt még hátra a meccsből, ráadásul az ellenfél is betalált az első akciójából a 10. percben, George Pușcaș révén. Micsoda dramaturgia: a román válogatott Pușcaș a magyar Puskás Akadémia otthonában egyenlít, a legendás magyar labdarúgó spanyol becenevét viselő stadionban. A közönség nem adta fel, „El-El-Izrael!” kiáltással buzdította a csapatot, de a román tábor is kitett magáért, egész forró hangulatot teremtve a felcsúti két fokban.

A második félidőben ismerős arcok is pályára léptek a cserepadról: az izraeli kapitány a ferencvárosban játszó Mohammed Abu Fanit, a román tréner pedig a székesfehérváron légióskodó Adrian Rust dobta be. Az izraeli remények a 63. percben foszlottak szét: a Kárpátok Maradonájának, Georghe Haginak fia, Ianis Hagi kilőtte a bal alsó sarkot, megszerezve ezzel a román vezetést. Amit aztán nem is engedtek ki a kezükből, „Vinem la Euro”, vagyis megyünk az Eb-re, skandálták a szurkolók, hiszen a csapat vezeti a csoportot is (Svájc otthon csak ikszelni tudott Koszovóval) és biztosan ott lesznek a jövő évi németországi tornán. Bár kedden még lesz egy Románia–Svájc találkozó Bukarestben, a nagy kérdés eldőlt Felcsúton.

Címkék: foci, Felcsút, foci-Eb