„A világ a pusztulás felé tart, de legalább addig érezzük jól magunkat benne”

„A világ a pusztulás felé tart, de legalább addig érezzük jól magunkat benne”

A világban zajló kataklizmák okait és következményeit kutatja Bocsárdi László rendezése (Fotó: Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház)

Július és augusztus fordulóján hetedszerre rendezték meg Gyulán az Erdélyi Hetet. A gazdag kínálatból a létezés értelmetlenségével, válságos helyzetünkkel foglalkozó előadásokkal – a temesvári, Arisztophanész nyomán született Madarakkal és a Sepsiszentgyörgyről érkezett Iráni konferenciával foglalkozunk részletesebben.

Két elégedetlen athéni polgár útra kelt, „keresni egy patvartól mentt helyet” – írja Arisztophanész Madarak című komédiájában – jobb, boldogabb hazát, „hogy azt megűlve békén éldegéljünk”. Így született meg az emberi és isteni befolyás nélküli, madarakkal közös lakóhely, Felhőkakukkvár. A Madarak Kokan Mladenovic által erősen átdolgozott változatával a hazai közönség először az idei Erdélyi Héten, a Gyulai Várszínház színházi fesztiválján találkozhatott. A szemlét immár hét éve rendezik meg július és augusztus fordulóján a határmenti fürdővárosban. Idén a tágabb értelemben vett Erdélyből olyan előadások érkeztek többek között, mint a Száll a kakukk fészkére Székelyudvarhelyről, A padlás és a Csárdáskirálynő Nagyváradról, a Boszorkány című Móricz Zsigmond-adaptáció Marosvásárhelyről, illetve a bevezetőben megidézett Madarak Temesvárról és Ivan Viripajev Iráni konferenciája Sepsiszentgyörgyről. (A fesztiválon saját bemutató is született Matei Visniec Bohóc kerestetik című műve alapján: az egyfelvonásos igazából jutalomjáték három színésznek.)

Erdélyi (partiumi és bánsági) jó előadást azért is öröm látni, mert színházi nyelve többnyire különbözik az anyaországban még mindig fősodornak tekinthető, a minél hűségesebb valóságábrázolást előtérbe helyező lélektani realizmustól. Az erdélyiek esetében erősen érezhető a román hatás: a stilizáltság, a szimbólumokban, képekben való gondolkodás elsődleges a színpadon.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap augusztus 15-ig kapható 2024/32. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!