Új évad a bábszínházban

Új évad a bábszínházban

Orbán Viktor miniszterelnök (középen) leteszi esküjét az Országgyűlés ülésén 2022. május 16-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Minden elem a helyére került, a nagy bábjátékos kihirdette a következő évad szereposztását. Lassan az illiberális díszletdemokrácia beiktatási rituáléin is túl vagyunk.

Orbán Viktor rendszerének új köztársasági elnöke az ideológiai támasztékot nyújtó egyházak áldásával ünnepélyesen elfoglalta hivatalát. Ahogy elődje, Áder János, szerepe szerint Novák Katalin is az európai fősodorhoz illeszkedő módon minősítette Putyin háborúját, eltérve a kormány és kézivezérelt médiagépezete irányvonalától. Lássa, hallja ország-világ, vannak itt árnyalatok, van itt többszólamúság! Az első útja pedig Lengyelországba vezetett, ha már a kormányfő ott most nem a legszívesebben látott vendég.

A parlamentben a miniszterelnök is elmondta ötödik székfoglalóját, amelyet az általa uralt média újra és újra megismételt. Orbán Viktor azon lelkendezett, milyen tiszta körülmények között aratott hatalmas győzelmet április 3-án, úgy gúnyolódva rommá vert ellenzékén, hogy az esélyt se kapjon a reakcióra. Valahogy úgy, mint a fideszes módon tisztességes kampányban. Amely nem ért véget, az állami média vagy a fővárosban ingyenesen osztogatott kampányújság naponta sulykolja a kormányzati üzeneteket, gyalázza az ellenzéket. Így épül napról napra tovább, világképét az agyakba huzalozva az orbáni rendszer.

• Miért teljes félreértés erős emberekről, hatalmi ambíciókról beszélni az új kormány kapcsán?
• Lázár és Navracsics nagy visszatérő helyett végül bűnbak lesz?

A teljes cikket a Magyar Hang május 20-án megjelent, 2022/21. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!