Ultimátum

Ultimátum

Fotó: Unsplash/Veeterzy

Az ultimátum így szól. Kedves Emberiség, idefigyelj! Ha az évszázad közepéig nem válsz karbonsemlegessé (karbongáz-kibocsátásodat nem hozod egyensúlyba a bioszféra karbongáz-megkötő képességével), akkor az évszázad végére a földfelszín átlagos felmelegedése túllépi a 2 Celsius-fokos határt. Azon túl az időjárási szélsőségek kezelhetetlenné válnak, a körülmények drasztikus átalakulása pedig felgyorsítja az élő rendszerek összeomlását: bolygónk nemhogy nyolcmilliárd ember eltartására nem lesz többé képes, ennél jóval kevesebbre sem. De akkor ez majd megoldódik magától. Remélem, elég világosan beszéltem. Üdvözlettel, Természet.

Tudományos igazságot soha ilyen körültekintő alapossággal nem vizsgáltak – soha nem is volt még ilyen óriási a tét. (A klímaszkeptikus elméletek terjesztőit ma már a laposföld-hívőkkel, evolúciótagadókkal és más konteo lógusokkal helyezik egy sorba – legfeljebb őket jobban megfizetik.) Az Európai Unió és az angolszász nagyhatalmak vezetői ezért most valóban szokatlan ötlettel hozakodtak elő: tartsuk be kivételesen, amit megígértünk! Mármint a párisi klímacsúcson. Váljon a világ 2050-re karbonsemlegessé, mentsük meg a bolygót az utánunk jövőknek! Erről szól a most zajló glasgow-i éghajlatváltozási konferencia. És ez szól utoljára erről, mert ha most nem jutnak dűlőre a világ vezetői, akkor tíz év múlva és azután pár száz esztendeig már csak kármentésről, katasztrófakezelésről tanácskozhatnak.

Erről is olvashat a cikkben:
• „Vajon kinek az érdekét védi a magyar miniszterelnök, amikor az uniós klímacélokat abszurdnak nevezi, és az energia árának drágulásával riogat?”
• „Nincs olcsó energia, csak elhibázott gazdaságpolitika van, amely alacsony jövedelmekkel kompenzálja az elmaradt energiapolitikai fordulat árát.”

A teljes cikket a Magyar Hang november 5-én megjelent 2021/45. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!