Ukrán közgazdász: Orbán Ukrajnával zsarolja az uniót

Ukrán közgazdász: Orbán Ukrajnával zsarolja az uniót

Valerij Drotenko (Fotó: Valerij Drotenko)

Magyarországnak valójában több oka is lenne, hogy támogassa Ukrajna európai uniós integrációját – mondja Valerij Drotenko közgazdász, a 2014-es Euromajdan forradalom egyik vezetője, akivel kijevi utunk során beszéltünk.

– Sokak számára talány, miért különbözik annyira a magyar kormány Ukrajna-politikája a többi uniós tagországétól. Ön szerint mi áll ennek a háttérben?
– Sajnos azt kell mondjam, hogy a legfőbb tényező itt maga Orbán Viktor. Annak idején, amikor a 2006-os Gyurcsány-hangfelvétel ügyében kitört a botrány, a magyar társadalom talán túllihegte az akkori korrupciós ügyeket és felült erre a vonatra. Azonban legalább ennyire fontos, hogy a magyar vezetésben van egyfajta irredentizmus: a magyar kormány nem úgy tekint Ukrajnára, mint amely megvédené Magyarországot az orosz terjeszkedéstől, hanem egy olyan országnak, amelynek részét képezik azok a területek, amelyeket a magyarok Trianon miatt elvesztettek. A másik ok a gazdaság, mivel a magyar elit egy része szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal és az oroszokkal. A két fő ok tehát az irredentizmus és a gazdasági függőség, ami meg van szorozva Orbán populizmusával.

– Bizonyára Ukrajnában is ismert, hogy az unión belül Magyarország vásárolja a legdrágábban a gázt Oroszországtól. Ön szerint mi annak az oka, hogy ennek ellenére mégis ilyen töretlen a magyar-orosz barátság?
– Analógiát tudnék felvázolni. Annak idején Ukrajna szintén nem a legolcsóbban vásárolta a gázt Oroszországtól: így volt egy időszak Julija Timosenko elnöksége idején, amikor külön cégeket hoztak létre, amelyek ezzel foglalkoztak. A befolyó hatalmas pénzeket aztán végül választási kampányokra használtak fel, hogy bizonyos politikai erőket előnyhöz juttassanak. Több bizonyíték is van, hogy rengeteg pénz áramlott akkor így a politikába, az akkori hatalom így tudott érvényesülni. Úgy gondolom, hogy Magyarországon talán nincs olyan helyzet, mint nálunk volt, vagyis hogy egyszerűen megvásárolták a szavazókat. Ehhez persze külön kutatást kellene végezni, így nem mondhatom azt, hogy Magyarországon is ugyanez történik, vagyis hogy bizonyos politikai erők felhasználnák az orosz gázüzletből befolyó pénzt. Erre nincs bizonyítékom. Azt viszont pontosan tudom, hogy Ukrajnában az elit kimondottan felhasználta azokat a pénzeket, amelyeket orosz földgáz és a kőolaj vásárlásából szereztek.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!