Válságban a Demokratikus Koalíció

Válságban a Demokratikus Koalíció

A DK, az MSZP és a Párbeszéd eredményvárója (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Kis párttá süllyedt a DK az európai parlamenti választások következtében. Öt évvel ezelőtt, egyedül indulva a párt négy európai parlamenti képviselőt szerzett 16 százalékos listás eredménnyel. A június 9-i megméretésen úgy süllyedt a listás eredményük 8 százalékra, az EP-mandátumaik száma pedig kettőre, hogy együtt indultak az MSZP-vel és a Párbeszéddel. Ha utóbbi két szervezet nagyjából 2-3 százalékra taksálható támogatottságát levonjuk a közös lista eredményéből, akkor a Gyurcsány-párt vészesen közel kerül a parlamenti bejutási küszöböt jelentő 5 százalékhoz. Az önkormányzati választások valamivel jobban mentek, de még így is a Fővárosi Közgyűlésben háromra apadt képviselőik száma, a megyei közgyűlésekben több helyütt még a Mi Hazánk is megelőzte őket. Ám oda se neki, a gyászos választási teljesítmény sem késztette arra Gyurcsány Ferencet és a párt elnökségét, hogy benyújtsa a lemondását. Az önkritika, az önreflexió mérsékeltnek bizonyult, és a kormánykritikus sajtó elleni támadásaik is arra utalnak, hogy a párt egy sértődött, dacos politikai szektává kezd változni.

Gyurcsány Ferenc a Tisza Párthoz vándorolt szavazókat próbálja visszahódítani. Szemmel láthatóan abban reménykedik, hogy a június 9-ei kudarcot akár véletlen, egyszeri kisiklásnak is lehet tekinteni, és Magyar Péter hibáit kihasználva kiegyenlítettebb lesz a támogatottság a Tisza és a DK között. Az egykori DK-s szavazók visszacsábítása önmagában nem egy rossz elképzelés, ám kérdéses, hogy érdemi szembenézés nélkül ez mennyire megvalósítható. A pártvezetés mindenesetre arra jutott, hogy ők nagy hibákat nem követtek el sem a kampányban, sem azelőtt. Nem lett volna semmi baj, ha nem jön Magyar Péter, ugyebár. A valóság azonban az, hogy a Demokratikus Koalíciót már korábban is számos gond feszítette, amelyeket a Tisza Párt sikere tett még egyértelműbbé, és válsággá sűrítette azokat. Foglaljuk össze – a teljesség igénye nélkül – a DK problémáit:

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap július 11-ig kapható 2024/27. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!