Handó, az alkotmánybíró

Handó, az alkotmánybíró

Handó Tünde (b) idén áprilisban Völner Pál és Nyiri Beáta társaságában az Egri Törvényszék felújítása alkalmával (Fotó: Kormány.hu/Véssey Endre)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha van valami, ami a legpontosabban megmutatja a NER valódi lényegét: éppen az, ami most Handó Tündével történik. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) botrányt botrányra halmozó elnökét, akinek működése már nemzetközi szinten is kínossá vált, nem váltják le, nem küldik el bírósági aktákat tologatni az irattárba, hanem „érdemei elismerése mellett”, megköszönve „hatékony” munkáját, kinevezik alkotmánybírónak.

Pontosabban pro forma megválasztja az Országgyűlés. Persze a szavazásnak nincs jelentősége, hiszen ma már mindenki tudja, ha Orbán Viktor eldöntötte, hogy Handó Tündét elküldi alkotmánybírónak, akkor Handó Tünde az lesz, ha tetszik neki, ha nem... És a vezér utasítására meg is fogják őt választani kétharmados többséggel a „keresztény szabadság” még nagyobb dicsőségére. Utódja a bírói hivatal élére is a „Fidesz-családból” kerül majd ki, efelől ne legyen senkinek kétsége.

Handó Tünde sokat tett azért, hogy a Magyarország ellen folyó 7. cikkely szerinti eljárás egyik sarkalatos pontja a jogállamiság, a bíróságok függetlenségének kérdése legyen. Az OBH elnökeként a hivatali visszaélés gyanújának felmerülését is kockáztatva tagadta meg a pályázatokon sikeresen szereplő bírók kinevezését vezetői posztokra, hogy azután megbízott vezetőként a neki tetsző emberekkel töltse be a felszabadult helyeket. Ezzel előidézte azt az állapotot, hogy a bírósági eljárások törvényességét jó és alapos okkal lehet megtámadni nemzetközi bírósági fórumokon is.

Górcső alatt: európai bírói szervezet vizsgálja Handó Tünde ámokfutását | Magyar Hang

Handó az OBH elnökeként nem volt hajlandó tudomásul venni, hogy az ő tevékenységének alkotmányos felügyeletére választott Országos Bírói Tanácsnak (OBT) joga és kötelessége jelezni, ha törvénysértően jár el. Ahelyett, hogy a munkája során arra törekedett volna, a kákán se találjon csomót a testület, inkább kiásta a csatabárdot, és elmérgesedett konfliktusba bonyolódott az OBT-vel – még a legitimitását is megkérdőjelezve –, miután nyilvánvaló befolyására lecsökkent a testület létszáma.

Ma még beláthatatlan, milyen következményei lesznek annak, hogy a polgárokat – a perek kiszervezésével, munkaszervezési okokra hivatkozva – elvonta törvényes bíróságaiktól. Az ajkai iszapömlés ügyében a felelősség kérdését másodfokon vizsgáló Győri Ítélőtábla bírája például úgy tárgyalta az ügyet, hogy nem volt kijelölése az ügytípusra – ami alapjában rengeti meg az ítéletet. A sukorói ügyben a büntetőper ügyészi javaslatra került egy vidéki bíróságra, ezzel a vádlottat megfosztották attól a jogától, hogy az a bíróság tárgyalja ügyét, amely törvényesen megilleti. Ez csak két kiragadott példa, hogy milyen következményekkel jár, ha valaki a törvény szolgálatára esküszik, ám mégis előrébb valónak tekinti, hogy megfeleljen megbízójának.

Lejár Polt Péter legfőbb ügyészi mandátuma, de hétfőn újra megválaszthatják | Magyar Hang

Handó Tündének minden adottsága, tapasztalata, tudása megvolt ahhoz, hogy kiváló vezetője legyen a bírói karnak. Sok jó intézkedés is fűződik a nevéhez, amellyel megkönnyítette a bírák munkáját. Szomorú volt látni, ahogy talentumát, felhalmozott erkölcsi tőkéjét a rezsim szolgálatába állítja. Világos, hogy most a jogállamiság uniós követelményeinek megsértése miatt Magyarországot sújtó eljárás kivédésének egyik lépéseként mozdítják el hivatalából.

Ugyanakkor Handó nem azok közé az Orbán-vazallusok közé tartozik, akiket a főnök kiszolgált obsitosként egyszerűen lepöccint a tányér széléről. Ő felfelé bukik. Magára húzhatja majd az alkotmánybírósági talárt, belesimulhat a megcsonkolt hatáskörű, Fidesz-katonákkal már rendesen feltöltött Alkotmánybíróság testületébe. Sok vizet ott nem fog zavarni. Majd néhány, szakmai szempontokra figyelmes elemzőnek szemet szúr egy-két különvélemény Handó tollából.