G. Fodor Gábor megvallja a nemzet buboréktermészetét

G. Fodor Gábor megvallja a nemzet buboréktermészetét

G. Fodor Gábor a Partizán műsorában (Forrás: képernyőfotó

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor számos Alekszandr Duginjának egyike, G. Fodor Gábor szerint csak egy szűk buborékot háborított fel, hogy az orosz középiskolások új történelemtankönyvében fasisztáknak nevezik az 1956-os forradalom szabadságharcosait. Bár soha nem tartottam magam nemzeti radikálisnak, és tudomásom szerint más sem illetett még ezzel a jelzővel, valahogy mégis azok közé tartozom, akiket ez az eset felháborít. Vajon mi lehet ennek az oka? Egyúttal jelzem G. Fodor Gábornak, hogy ez a buborék nemrég még nem volt ennyire szűk.

Amikor hét évvel ezelőtt az orosz állami televízió tízperces műsorral emlékezett meg a forradalom ötvenedik évfordulójáról, amelyben azt állították, hogy a pesti srácok valójában náci szimpatizánsok voltak, a fegyveres harcot pedig nyugati titkosszolgálatok szervezték, az akkori külügyminiszter, Szijjártó Péter nyilatkozatban tiltakozott, és bekérette az orosz nagykövetet. A mai külügyminiszter, Szijjártó Péter egy, az akkorinál sokkal súlyosabb esetre fülsiketítő hallgatással reagál – érdemes tudatosítani, hogy Oroszország ezúttal nem egy tévéműsorban bélyegzi fasisztának 1956 hőseit és mártírjait, hanem középiskolai tananyaggá teszi ezt a hazugságot.

Nagyot fordult Magyarország a maga tengelyén, amióta Orbán Viktor 2007-ben kijelentette, hogy „mi az ajtót a Nyugatnak kinyitottuk, az oroszoknak, a Szovjetuniónak és a kommunizmusnak meg ajtót mutattunk, és azt üzenjünk a jövőnek: ne engedjék, hogy visszamásszanak az ablakon”. Csakhogy mindhiába üzent a tizenhat évvel ezelőtti Orbán Viktor a jövőnek, beleértve mai önmagát is: üzenete a maga jövőbeli, oroszbarát énjének süket füleire talált. A megvalósult Orbán Viktor jóvoltából az oroszoknak nem volt szükségük arra, hogy az ablakon kelljen bemászniuk: sarkig tárt díszajtón keresztül, vörös szőnyegen vezetett vissza az útjuk arra a Magyarországra, amelyet 1956-ban olyan példásan megrendszabályoztak.

Persze mutatkoztak előjelek már a friss középiskolai tankönyv megjelenése előtt is: amikor 2020-ban a putyini rezsim felavatta az Orosz Fegyveres Erők székesegyházát, abban az 1956-os forradalom vérbe fojtása a dicsőséges birodalom diadalai közt külön mozaikot kapott, a kurucos önérzetű magyar kormánynak pedig egy árva szava sem volt ehhez – vajon hová szivárog a nemzetet merevítő gerinc Orbán Viktorból, amikor épp nem Soros Györggyel vagy egyéb, töketlen liberálisokkal szemben kell érvényesítenie azt? Már maga a székesegyház is megér egy misét: nem sok állam állít katedrálist fegyveres erői tiszteletére – jellegzetes továbbá az a Trónok harcát koppintó motívum, amelynek megvalósítása során az épület padlózatába annak építői a Harmadik Birodalomtól zsákmányolt fegyvereket olvasztották be. Vlagyimir Putyin a jelek szerint elirigyelte Aegon Targaryen legyőzött ellenségei kardjaiból összeolvasztott vastrónját – kétség sem fér ahhoz, hogy a Szovjetunió összeomlása óta senki nem tett nála többet a bolsevikok birodalmának történelmi revíziójáért. Az újraértelmezés egyre nagyobb és nagyobb léptékben zajlik: az orosz államfő pár éve még csak a Szovjetunió összeomlását nevezte katasztrófának, mára viszont már a Hruscsov uralmát megelőző terror évtizedei iránt generál nosztalgiát, hogy az orosz történelmi tudatban és néplélekben a vérszomjas Sztálin kultuszát restaurálja. Ebben az értelmezési rendszerben az 1956-os forradalom nem más, mint a Nyugat által szervezett nemzetiszocialista csőcselék kísérlete Magyarország elfoglalására. Az az állítás, hogy a mai Budapest Kijev, meg hogy a mai Nagy Imre Volodimir Zelenszkij, többé nem pusztán a magyar ellenzékiek meg az ukrán kormányerők, hanem Oroszország álláspontja.

Nos: ez az, ami G. Fodor Gábor szerint Magyarországon csak egy szűk buborékot érdekel – és ha igaza is van, ez az orosz érdekeket védelmező magyar kormány hitszegésén mit sem változtat. A Fidesz kormányzásának ideológiai alapját a krumplilevessel feltöltött gyomor, a szabadságharcos gesztusokkal védelmezett rezsiszámla meg a rendszer ellenségeit illető, napi igények szerint finomhangolt ingerültség képezi. Egy nemzeti elkötelezettségű kormányzat hivatalos jegyzékben tiltakozna egy ilyen tankönyv ellen, ahogy a fegyveres erők székesegyházának mozaikját sem hagyta volna szó nélkül. Persze egy nemzeti elkötelezettségű kormányzat Sándor Ferencet, Ukrajna új nagykövetét is üdvözölte, nem pedig alázta volna, hiszen ebben a Trianon sújtotta kis hazában ő az első magyar, akit egy környező állam nagykövetnek jelöl. G. Fodor Gábornak igaza lehet: a nemzeti ügy a Fideszen belül ma már kevesebb mint politikai termék – nem több mint egy buborék. Mégsem ártana neki meg a törzsének vigyáznia, mert szúrós szagú, hányingert keltő nyálka marad utána, ha majd kipukkad.

Olvasna még Puzsér Róberttől? Kattintson!

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/36. számában jelent meg szeptember 8-án.