Halálos veszéllyel járna a vakcinakommunizmus

Halálos veszéllyel járna a vakcinakommunizmus

Az Orvosok Határok Nélkül önkéntese madagaszkári kisfiút vizsgál (Fotó: MSF/Facebook)

Fotó: iAko M. Randrianarivelo

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) az Instagramon megjelentetett közleményében azt követeli a Modernától, hogy ossza meg a világgal az mRNS covidvakcina technológiáját, vagyis mondjon le a szabadalmairól, és tegye mindenki számára szabadon és ingyenesen hozzáférhetővé az általa kifejlesztett oltóanyag licencét. Már korábban is jelentettek meg hasonló tartalmú felhívásokat, a mostaninak az adja az apropót, hogy a Moderna most közölte a harmadik negyedévi eredményeit (spoiler: degeszre keresték magukat a vakcinával).

Az MSF konkrétan ezt írja: „Kedves Moderna! Miközben ma a bevételeidet ünnepled, emlékezz arra, hogy szerte a világon egészségügyi dolgozók és veszélyeztetett emberek várják az életmentő mRNS-vakcinát, és meghalnak [közben]. Tízmilliárd dolláros támogatást kaptál az Egyesült Államok [kormányától]. Nem teheted el a közpénzt, nem törődve a világ vakcinálására irányuló globális erőfeszítéssel. Vállalj felelősséget, és ne hosszabbítsd tovább a pandémiát. Helyezd az [emberi életeket] a profit elé. #SharetheTech [Oszd meg a technológiát] most. #FreeTheVaccine [Szabadítsd fel a vakcinát].”

A Free the Vaccine, illetve a Share the Tech felhívások arra irányulnak, hogy a gyógyszercégek mondjanak le a szabadalmaikról, illetve a vakcinához kötődő minden iparjogvédelmi lehetőségükről.

Szép célok. És halálosan veszélyes célok.

Miközben az MSF egyike a világ legbecsülendőbb, legfontosabb, legdicsőségesebb civil szervezeteinek, hiszen a harmadik világbeli kiszolgáltatott betegek millióit kezelik, puszta jószándékból, az a kampány, amibe most beleálltak (vagy legalábbis amibe a PR-aktivitásukat irányító vezetőik beleálltak) semmi másról nem tanúskodik, csak rövidlátó populizmusról, aminek nem szabad engedni, akárhány lájkot is szerezhetnénk vele a Facebookon.

Az összeesküvés-elméletek iránt fogékony, piacellenes fotelforradalmárok régóta a gyógyszercégeket jelölték ki főbűnösnek. Ez nem is csoda, hiszen irdatlan sok pénz van a gyógyszerfejlesztésben, és ez az iparág olyan szerek után szedi be a jövedelme legnagyobb részét, amelyet beteg emberek használnak, kényszerűségből. Hát persze, hogy gonoszok ők – vagy legalábbis pofon egyszerű őket gonosznak beállítani.

De teljesen mindegy, hogy a vakcinagyártók irányítóinak milyenek a motivációik. Egy a lényeg: a teljesítményük. Adott egy korábban ismeretlen vírus. Kevesebb mint egy évvel a felfedezése után a világon már milliókat oltottak be az ellene kifejlesztett hatékony oltással, ezzel milliók életét menthették meg. De nem jutott hozzá még a világ összes embere (pontosabban az a részük, aki elfogadja). Mi ennek az oka? Hát nyilván a gyógyszercégek gonoszsága, megint.

Nézzük meg azonban a vakcinák kifejlesztését és tömeges gyártását lehetővé tévő gazdasági folyamatokat, illetve az üzleti kontextust! Vajon miért nem Észak-Korea állította elő az első (vagy akárhányadik) covidvakcinát? Talán azért, mert a kapitalizmus és a szabályozott, de azért mégis csak szabad piac az egyetlen gazdasági rendszer, amely elegendő pénzt képes termelni ahhoz, hogy ilyen csodálatos tudományos és technikai vívmányok lehetővé váljanak. 

Milyen üzenete lenne annak, ha most a Moderna azt mondaná, hogy „persze, simán lemondok az aranytojást tojó tyúkomról, kit érdekelnek a befektetőim dollármilliárdjai”? Ezek a befektetők abban a pillanatban halálra rémülnének, hiszen ha egyszer megtörténik, bármikor megtörténhet újra, hogy a cég ingyen elosztogatja azt a terméket, amit az ő vagyonukból hozott létre. Azonnal kivonnák a tőkéjüket nemcsak a Modernából, de az innovatív gyógyszercégek mindegyikéből. És akkor leállna a fejlesztés, aztán amikor jön a következő vírus (vagy ennek egy ütőképes variánsa), senki nem lenne, aki hajlandó lenne ellene vakcinát fejleszteni (hiszen az az ő szempontjukból csak kidobott pénz lenne).

Igen, az amerikai kormányzat sok milliárd dollárral támogatta a gyógyszercégeket, hogy felgyorsítsa a vakcinafejlesztést. Csakhogy ennek a megállapodásnak nem volt feltétele az, hogy nyíltan hozzáférhetővé teszik az elkészült oltóanyagot, szóval erre hivatkozni megint csak komolytalan. A világot meghatározó iparágak működése egyszerűen nem egyesek által morálisan helyesnek tartott, de sehol le nem fektetett elvek szerint történik.

De ha valamilyen csoda (vagy kényszer) hatására valóban lemondana például a Moderna az mRNS-vakcinájához köthető jogairól, akkor mi történne? Kifejezetten gyermekded elképzelés azt feltételezni, hogy akkor másnap be lenne oltva az egész világ. Ha odaadnák egy szegény, semmiféle high-tech infrastruktúrával nem rendelkező országnak az mRNS-vakcina terveit egy pendrive-on, akkor ők vajon mit kezdenének vele? Az oltóanyaggyártás nemcsak azért nem folyik a világ minden országában, mert a szabadalmak nem engedik. Ehhez rengeteg pénz, infrastruktúra, magasan képzett szakemberek, tudásbázis és millió más kell, ami sajnos a világ nagy részén nem adott.

A szabadalmak rendszerét jó okkal találták ki régen. Felismerték, hogy az innovációt azzal lehet segíteni (illetve lehetővé tenni), ha a feltalálóknak időszakos monopoljogokat biztosítunk. Így ők kiélvezhetik a találmányuk gyümölcseit, miközben másokat is feltalálásra biztatunk azzal, hogy megakadályozzuk, hogy a feltalálók alkotásain potyázva ők happolják el a nyereséget. Ez a rendszer (a szabad piaccal együtt) létszükséglet abban a világban, amiben a jövőbeli boldogulásunk az innovátorok sikerességétől függ.

Aki ilyen krízishelyzetben, átgondolatlanul vagy szándékos álnoksággal, a legerősebb fegyverünket (a fejlesztést) próbálja ellehetetleníteni, az buta és veszélyes. Reméljük, az Orvosok Határok Nélkül tagságának értelmes többsége erre hamar rájön majd.