Kék halál

Kék halál

Fotó: Wikipédia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jól emlékszem az elsőre. Nyolcszáz megahertzes processzor, amely állítólag akár gigahertzre is felhúzható (te jó ég, ha ugyanezt ma okostelefonban tennék elém, bottal meg nem piszkálnám), szóval egygigás proci a számítógépben, az már nagyon, de nagyon durva – lett volna, ha nem fagy bele az egész kóceráj a tuningpróbálkozásba. A képernyő kékre váltott, és elindult a számláló, hogy a rendszer hibákat keres, és megpróbálja kijavítani őket, én pedig körömrágva néztem a komótosan perdülő percenteket, hogy csak nem kormoltam el egyetlen mozdulattal háromhavi kezdő újságírói fizetésemet.

És volt feltámadás. Két-három napig örültem a szerencsének, hogy pécém működőképes állapotban tért vissza e világba, aztán újra odaguggolt vállamra az informatikai kisördög holmi ezer megahertzekről sutyorogni, őszinte leszek, rövid ideg voltam képes ellenállni a kísértésnek. Amúgy összejött a tuning, lefutottak a tesztek, kicsit jobbak lettek az eredmények, és ennyi, tulajdonképpen nem éreztem semmi különöset. Különös.

Sokat gondolkodom mostanság magamon (magunkon, de nem szeretnék senkit magammal rántani), hogy hova lett az küzdő csillogás a tekintetemből, ha a közéletről van szó, és miért nem mondogatom már jó ideje, hogy a végén mindig a jók győznek. Állítsunk fel közösen diagnózist, az a legtisztább.

A NER körém tömbösödött. Bezárt. Akárhova nézek, otromba, sötét, komor, égbefutó masszív falakat látok. Ez tényleg gránitszilárdságúnak tűnik, megkarcolhatatlan felszíne fémesen simára csiszolódott a kétharmadok alatt, arcomat, lelkemet, tetteimet bizonytalan állagú, formátlan, rút torzóként tükrözi vissza. Inkább elfordítom a fejem.

Ha erőt gyűjtök, és mégis elindulok, útvesztővé formálja magát, s ott marad köröttem, bármerre is menjek. Időnként hozzám hasonló alakok tűnnek föl itt is, ott is a labirintusban, magukat polgárnak hívő nők és férfiak, de csak pillanatokra és messziről látom őket, a NER villámgyorsan közénk trancsíroz. A földre rogyok, sáros, iszapos, ingoványos talaj, pedig akár lehetne lágyan táncolva hullámzó kortárs búzamező. Feltápászkodom, nekiindulok, ugyanaz. És újra, és megint. Reménytelen. Ököllel a falba ütök, nekem fáj.

Vérebeket küldtek ránk, kiútkeresőkre. Hallom a nyüszítő csaholást, a nyomomban vannak. Utolérnek, le-lecsapnak, a bokámba marnak, a még élő húscafatokat lábbal tiporják szanaszét, kaparják, lóbálják, dobálják ide-oda, azt hiszik, csak játszadoznak. Odakint az őrjöngő tömeg extázisban sikoltozva remegi, hogy végre belepusztuljak. Kiintegetek nekik, hogy nem kellene így élnünk, és miért e mérhetetlen gyűlölet, egy vérből valók vagyunk, nem? Leköpnek. Nyálon utazó megvetésük rezgő habként a homlokomra szárad. Feladom. Francba már!

Azért se. Olyan ez, mint a kék halál: a polgári Magyarország csúnyán belefagyott az első próbálkozásba. Dermedten bámuljuk a képernyőt, ijesztő, hogy nem tudjuk, mi történt velünk, és hogy mikor, mekkora veszteséggel térünk vissza a valódi létezésbe. De a számláló pörög. És a végén igenis a jók fognak győzni, még ha én nem is tartozom közéjük.

Többet olvasna Dévényi Istvántól? Kattintson!

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2020/21. számában jelent meg május 22-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/21. számban? Itt megnézheti!