Életveszély

Életveszély

Orbán Viktor 2021. március 5-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egész járvány két legnehezebb hete jön – jelentette ki a miniszterelnök. Nem most, hanem február 25-én, vagyis több mint egy hónapja. Tavaly október végén pedig azt jósolta, hogy áprilisban győzelmet hirdethetünk a vírus felett.

Nem, nem az következik, hogy lám, mennyire nem lát a jövőbe Orbán Viktor, és mennyire rossz a kormány válságkezelése. Egyikünk sem lát a jövőbe, s a válságkezelés számos ponton bírálható, de nem az ilyen jóslatok miatt. Azokat mostanra talán beárazta a közvélemény is. Érthető a politika részéről az is, hogy megpróbál valami biztatót mondani a lezárásokat egyre nehezebben viselő társadalomnak. Mégis különös, amikor egyszerre hallani közelgő nyitásról és újra és újra rekordot döntő halálozásról. Élen járunk az oltásban, így a kormány azt ígéri, mindenki másnál előbb nyithatunk az unióban, miközben lassan mindenki másnál rosszabbak a járványügyi mutatóink. Most azt hallani, hogy a harmadik hullám csúcsán vagy annak közelében járunk. Vagy igen, vagy nem – mondhatja erre az egyszerű állampolgár. A kormány a nyitást már nem is a járvány alakulásához, hanem 2,5 millió beoltott állampolgárhoz köti. Szép, kerek szám, belátható időn belül meg is lesz, de mai tudásunk szerint a vágyott nyájimmunitáshoz mindez édeskevés. Nem vennék még mérget rá, hogy az áprilisra, a húsvét utáni időszakra tervezett lazítások az eddig ismertetett tervek szerint zajlanak majd. Zacher Gábor az Indexnek vészjósló nyilatkozatot tett az állampolgári fegyelmezetlenségről és annak lehetséges következményeiről.

Oltások és mutálódó vírus versenyfutásában még mindig az utóbbi jár élen. A legerősebb szövetségese a hamis biztonságérzet. Ezért életveszélyes, ha a hatalom és a nyilvánosságot uraló kormányzati médiagépezet nem a súlyának megfelelően kezeli a járvány hazai terjedését a vele járó tragikus halálozási adatokkal.