Megint a pénz

Megint a pénz

Fotó: Freeimages.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Október közepétől a hajléktalanok nem tartózkodhatnak életvitelszerűen az utcán. Ha megteszik, szabálysértést követnek el, következésképpen bírsággal sújthatók. A mellüket döngető kétharmados csapat újfent gondolkodás nélkül döntött, hiszen fogalmuk nincsen arról, mit is jelent otthon nélkül élni. Az sem számított, hogy a hitelek csapdájában vergődő polgárok lakásait a tartozás miatt elveszik, majd nincs hová menniük. Szorosan idetartozik még, hogy a pszichiátriai osztályok csökkentésével rengeteg beteg ember került utcára, a gondozásukat pedig senki nem hajlandó vállalni – céltalanul kószálnak, és olykor bizony életellenes cselekedeteket is elkövetnek.

A rászorultaknak is valahol létezniük kell. Aluljárók, pályaudvarok, kapualjak és pincék szolgálnak búvóhelyül, nyáron a parkok sem kivételek.

Azoknak, akik Magyarországon felléptek, felléptünk a hajléktalanság kriminalizációja ellen, nem sok közünk van a neoliberalizmushoz.

Ám az egész történet magva mélyebben keresendő. Ha körülnézünk a világban, mindenütt találunk hajléktalanokat. Azonban az ember lesüllyedését nem mindig a saját hibája okozza. Az állam igencsak felelős érte. Kiváltképp akkor, ha ölbe tett kézzel képes végignézni a hanyatlást. A bankvilág örökös ügyeskedése szintén ehhez a kérdéskörhöz társul. A kettő együtt könnyedén teszi tönkre a társadalom támaszra szoruló rétegét. Ám segítség helyett törvényt alkotnak, abban bízva, hogy azzal a jelenséget egy csapásra megszüntetik majd. Sajnos ezzel a megkülönböztető politikával biztosan nem sikerül, mert ez idáig is csak bajt generált az országban. És ezután sem lesz másként. Egyébiránt meg kéne kérdezni az okosoktól, hogyan rendezze a bírságot az otthontalan, ha egy forint sincs a zsebében. Azt hiszem, a válasz egyértelmű. Sehogyan.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 11. számában jelent meg, 2018. július 27-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 11. számban? Itt megnézheti Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.