Örömtüzek gyúlnak – hívjátok a tűzoltókat!

Örömtüzek gyúlnak – hívjátok a tűzoltókat!

Tűzoltók egy 2009-es gyakorlaton Budapesten (Fotó: Reuters/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akkora demagóg leszek, hogy abba még a lélegeztetőgépek is belepirulnak. Én kérek elnézést, egyúttal elhatárolódom magamtól, de ezt most muszáj. Kezdjük a szikár – hát nem azt írtam majdnem, hogy – tényekkel? Szóval kezdjük azzal, amit a kormány bejelentett, úgy, ahogy az a Magyar Távirati Iroda tudósításában megjelent.

Egyik: „Mivel a magyar gazdaság a várakozásokon felül teljesített, minden nyugdíjas kilencezer forintos rezsiutalványt kap a már meglévő juttatások mellett, amely gáz-, illetve villanyszámlák fedezésére szolgál, és a következő év márciusáig használható fel, és három egyenlő részletben kapják meg az érintettek – jelentette be Gulyás Gergely a pénteki kormányinfón. Hasonlóan pluszjuttatásban részesülnek azok, akik az idén legalább két hónapig közfoglalkoztatottak voltak: ők ötvennégyezer forintot kapnak.”

Alig néhányan jelentkeztek tűzoltónak | Magyar Hang

Másik: „A Kormányzati Tájékoztatási Központ tájékoztatása szerint a kormány megbecsülése jeleként nyújtja a rezsiutalványt a nyugdíjasoknak, amit a gazdaság jó teljesítménye tesz lehetővé. A tájékoztatási központ kiemelte, hogy Magyarország az elmúlt években gazdasági fordulatot hajtott végre, mára az EU egyik legdinamikusabb bővülő gazdasága. A magyar gazdaság a második negyedévben 5,1 százalékkal nőtt, miközben az uniós átlag 1,3 százalék volt.”

Polgártársak! Örvendjünk! Hát hiszen ránk köszöntött a soha nem látott jólét és gazdagság! Jobban teljesít! Tejjel-mézzel folyó! Dübörgő! Kőszőnjük Orbán Viktor Miniszterelnök Urnak, nem Magyar Enber, aki nem őrül! (Random támogatói hozzászólás a Facebookról.)

Lasszóval kell fogni a tűzoltónak készülő fiatalokat | Magyar Hang

És akkor most adjunk a demagógiának. Rekordnövekedés? Gazdasági csoda? Jó számok? Emlékeznek még a fiatal pedagógusok akciósorozatára, amikor kiálltak a nyilvánosság elé a fizetésükkel? Azaz a pályakezdő tanár nettó 135 ezer forintos jussával. Vagy a kétdiplomás, másfél évtizede gimnáziumban oktató, egy gyermeke után még adókedvezményben is részesülő tanerő 196 ezer forintjával.

Van nekem egy tűzoltó ismerősöm. Illetve csak azt hittem, hogy van, mert amikor felhívtam, kiderült, hogy már rég nem tűzoltó, pedig erre készült egész életében, de tényleg, mi még valahol a mozdonyvezető, a rendőr és az űrhajós háromszögében kavarogtunk, amikor ő már rég eldöntötte, hogy tüzeket fog oltani. És lőn, tisztán emlékszem, milyen boldog volt és büszke, amikor érettségi után felszerelt. Rácsörögtem tehát, hogy meséljen kicsit, mi a helyzet a testületnél, de csak a leszerelésről szomorkodtunk, „érted, jött a gyerek, itt voltunk, Pesten, albérlet, valamiből meg kellett élnünk”. Aztán kis időt kért, hogy körbekérdezze a még megmaradt kollégáit.

A nap, amikor az Orbán-kormány elindult lefelé | Magyar Hang

Nos. Egy kezdő tűzoltó 140 ezer forintot kap kézhez minden egyes hónapban. És még így is jönnek a fiatalok, mert a hivatás gyönyörű, de jó, ha két-három évig bírják, aztán fájó szívvel dobbantanak. A tűzoltók életpályájáról ugyanis mindent elmond, hogy a húsz éve, immár különleges szerkezelői beosztásban dolgozó veterán akár nettó 200 ezret is hazavihet havonta. Hogy nem omlott még össze az egész, nagyrészt annak köszönhető, hogy rendőrök, börtönőrök „öltöznek át”, mivel arrafelé még szigorúbban veszik a 24–48-as beosztást, így tűzoltókként könnyebben tudnak pénzt keresni valamilyen másodállásban.

A börtön- és rendőrségnél pedig egyelőre megoldják a problémát azzal, hogy a civil alkalmazottakat is felszerelik papíron. Statisztika kipipálva, igaz, ha úgy hozza a szükség, az adminisztrátorok is cellát ellenőriznek és motoznak. Márpedig úgy hozza.

Flaszter 49. - Őrület a magyar börtönökben: titkárnők őrzik a rabokat? | Magyar Hang

Most pedig a műfaj szabályai szerint az összegzésnek és/vagy csattanónak kellene következnie, de semmi értelme ilyesmivel bíbelődni, mert akihez nyomtatásban jut el, egészen biztosan érti, mi történik itt, akinek meg majd utóéletileg odalökik a neten, hogy nézd már, ezek a mocskos komcsilibsihaladófüggetlenek még ezt a kis pénzt is sajnálják a nyugdíjasoktól, bőven elég a cikk eleje, lásd még rekord, dübörög és nagy a jólét. Na meg ezek legalább adnak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/35. számában jelent meg, 2019. augusztus 30-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/35. számban? Itt megnézheti!