Szegény statisztikusok

Szegény statisztikusok

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Augusztus 30-án érkezett ez az e-mail, amelyet betűhíven közlünk: „Tisztelt Reichert János! Az augusztus 29-én, a Magyar Hang oldalán megjelent Szakadék tátong a kormánypropaganda és a valóság között című cikkében írja, hogy a »KSH május végén bezárta a havi demográfiai adatközlő internetes oldalát«. A KSH havi szinten, a Népmozgalom gyorstájékoztatóban közli kapcsolódó adatait, legutóbb augusztus 24-én jelent meg a január–júniusi időszakra vonatkozó kiadványunk. A gyorsjelentésből pedig látható, hogy a következő közlést (január–júliusi időszak) szeptember 26-ára tervezi a KSH. Kérjük, hogy amennyiben erre az adatközlésre utalt cikkében, módosítsa az olvasók megtévesztésére alkalmas állítást. Ellenkező esetben kérem, küldje meg, hogy mely demográfiai adatközlő internetes oldalra gondoltak.”

Akárcsak az eredeti cikk tartalma, ez a levél is vastagon közügy. Ékesen bizonyítja, hogy a KSH (az egyik legfontosabb nemzeti intézményünk) rettenetes kormányzati megfélemlítés áldozata.

Szakadék tátong a kormánypropaganda és a valóság között - Magyar Hang

Mostanában lépünk rá a nyílegyenesen a demográfiai katasztrófához vezető útra. A kormányzat tisztában van a tényekkel – mégsem tesz semmit.

Ennek a levélnek ugyanis nincsen semmilyen valóságos értelme. A KSH természetesen tökéletesen ismeri a saját közleményeit és adatközlő oldalait is, pontosan tudja, hogy a cikkben megjelent adatok a havi Népmozgalom gyorstájékoztatókból vannak – nem is vitatja egyiket sem. A hivatal azt is tudja, ami a cikkben világosan szerepelt, hogy május végén a sztereotip képpel („Ez az oldal jelenleg nem elérhető vagy nem létezik.”) fedte le az internetes adatközlő oldalát. Most már bevallhatjuk, titokban örültünk is, hogy cikkünk megjelenése után röviddel újranyitották a weboldalt (igaz, más számokkal, mint amelyek a korábbi havi közleményekben jelentek meg – de ez most mindegy).

Aki kicsit is képben van, pontosan érzékeli a KSH és munkatársai kínlódását, hogy megfeleljenek a (bizonyára nem is finoman érzékeltetett) kormányzati nyomásnak. A KSH-nak a kormányzati sajtóban kitrombitált közleményei ugyanis kísértetiesen emlékeztetnek a Rákosi- meg a Kádár-korszak közleményeire. Szegény statisztikusok!

A publicisztika rovatban megjelenő írások nem feltétlenül tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 18. számában jelent meg, 2018. szeptember 14-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál! És hogy miről olvashat még a Magyar Hang 18. számában? Itt megnézheti.