Szerteszét gyöngeség

Szerteszét gyöngeség

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közös sajtótájékoztatója Moszkvában 2024. július 5-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Ha valamire, hát a párton belüli fegyelmezettségére, lojalitására mindig büszke volt a Fidesz. Elemzőktől és politikai vezetőktől is gyakran halljuk, hogy az Orbán-párt sikerét jelentős részben köszönheti ennek. A NER ezért maradhat – kiemelkedő teljesítmény hiányában – működőképes tizennégy év elteltével is. Ha valaki a párton belül azt engedné meg magának, amit Orbán Viktor az Európai Unió egyik országának vezetőjeként, már réges-rég kívülről figyelné az eseményeket. Az EU-t nem lehet persze egy az egyben egy párttal összevetni. Az Európai Néppártot már inkább: ott le is játszódott az a folyamat, ami a Fideszen belül történt volna, ha valaki nem képes felhagyni a közösség bomlasztásával.

Egészségesebb csoport, amely a tagok megfontolt autonómiáját feltételezi, bőven elbírja a kibeszélést, a belső viták nyilvánosság elé vitelét. Mindez működőképes lehet politikai körnél, irodalmi csoportosulásnál és számos egyéb helyen. Abban viszont sajnos nem vagyok biztos, hogy tömegdemokráciában, a szavazatokért küzdő erőknél és államok közötti szerveződéseknél megvalósítható. Az ellenérdekelt felek ugyanis rendszerint nem válogatnak az eszközökben, az egység hiányát pedig minden esetben gyengeségként azonosítják. Szerelemben és háborúban mindent szabad? Épp ellenkezőleg. Kizárólag akkor hihetünk ebben, ha már végképp lemondtunk magunkról és a jövőnkről. Ha szerelem és háború van, akkor kell a legjobban fegyelmezni magunkat. Minden egyes kibeszélés árulás, minden partizánakció a közösség rombolását célozza. Legyünk konkrétabbak: Orbán Viktor nem tehette volna meg az Európai Unió soros elnökségét vezetve, hogy egyik első útja Vlagyimir Putyinhoz vezessen – néhány nappal ukrajnai útja után. 

• Mivel segíti Orbán Viktor az orosz elnök háborús gépezetét?
• Hogyan tekint a NATO és Oroszország szembenállására a fideszes Németh Zsolt?
• Kivel szembeni sértéseket nem engedne meg magának Orbán Viktor, és kivel szembenit igen?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap július 18-ig kapható 2024/28. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!