Nem valószínű, hogy föloszlatja magát az óbudai képviselő-testület

Nem valószínű, hogy föloszlatja magát az óbudai képviselő-testület

Kiss László (Kiss László / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kihallgatása után őrizetbe vette az ügyészség Kiss Lászlót, Óbuda DK-s polgármesterét, valamint egy önkormányzati vezetőt és egy volt hivatali dolgozót. Az óbudai korrupciós botránynak már 16 gyanúsítottja van – számolt be a fejleményekről csütörtöki közleményében a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kiss Lászlót azzal gyanúsítják, hogy polgármesterré választása, azaz 2019 októbere óta személyesen is hasznot húzott egy az ügyészség szerint jól kiépített korrupciós rendszerből – magyarul: kenőpénzt fogadott el. Az ügyészség szerint Kiss megegyezett egy ismerős vállalkozóval, hogy az üzletember érdekeltségbe tartozó cégek rendszeres megbízásokat kapnak a III. kerületi önkormányzattól, a szerződéses összegekből pedig a polgármesternek, és más hivatalos és nem hivatalos személyeknek is vissza kellett osztani. A kérdéses munkákat aztán más cégek teljesítették, az eredeti vállalási árnál lényegesen olcsóbban – de volt, hogy önkormányzati alkalmazottakra bízták a teljesítést.

Az ügynek jelenleg 16 gyanúsítottja van, közülük Czeglédy Gergő, Óbuda MSZP-s alpolgármestere már júniusban letartóztatásba került, és az ügyészség kezdeményezésére október 20-ig rácsok mögött is marad. A KNYF kérte Kiss letartóztatását is: ennek elrendeléséről pénteken dönthet majd a bíróság.

Számolnak Kiss letartóztatásával

Lapunk az ügyben megkereste az óbudai önkormányzat sajtóosztályát: számítanak-e Kiss letartóztatására, mennyiben érintik a napi munkát a KNYF vizsgálatai – tekintve, hogy a hatóság szerdán házkutatást az önkormányzat épületében –, és mit jelent mindez a kerület jövőjére, vezetésére nézve, tekintettel arra is, hogy dr. Kiss László elődje, a fideszes Bús Balázs – aki most júniusban is vereséget szenvedett a DK-s polgármestertől – csak azt látja az egyetlen megoldásnak, ha az önkormányzat feloszlatja önmagát. 

Az önkormányzat jelezte: működésük folyamatosan biztosított, minden feladatot maradéktalanul ellátnak, a polgármestert pedig a helyettesítési rend szerint az alpolgármesterek helyettesítik. „Továbbra is határozottan állítjuk, hogy az önkormányzat valamennyi szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul” – írták. Bár a Kiss László helyzetére vonatkozó kérdésre nem kaptunk választ, belső folyamatokra rálátó forrásunk szerint lényegében eldöntöttnek látják, hogy pénteken letartóztatják a polgármestert. Annak ellenére is, hogy az eljárás finoman szólva is komoly kételyeket vet föl, hiszen egy két éve tartó nyomozásról van szó: ha a polgármester össze akart volna beszélni valakivel, iratokat, dokumentumokat megsemmisíteni, vagy esetleg elszökni, már rég megtehette volna. Ennek ellenére az ügyészség az eljárás meghiúsításának veszélyére hivatkozik. Nem véletlen, hogy a pártelnök Gyurcsány Ferenc tegnap úgy vélekedett, az egész eljárás másról sem szól, minthogy a Fidesz új választást tudjon kicsikarni Óbudán. De ez azért nem ennyire egyszerű. 

A polgármester és egy alpolgármester rács mögött – mi vár most Óbudára? Szegvári Péter közigazgatási szakértő szerint a kerület irányítása így sincs veszélyben. „Ha nem is bűnügyek miatt, de az önkormányzatok életében mindennapos, hogy a polgármestert távollétében valamelyik alpolgármestere helyettesíti. Ő lényegében ugyanazokkal a jogkörökkel, felhatalmazással bír, mint a polgármester, csak annyi a különbség, hogy nem szavazhat a helyi képviselő-testület ülésein” – mondta lapunknak Szegvári.

Fontos az is, hogy a polgármester maga dönt arról, melyik alpolgármester és milyen ügyekben veheti át a stafétát – erre utalt a helyettesítési rendet említve a kerületi sajtóosztály is. Akkor sincs azonban veszve minden, ha az összes alpolgármester „akadályoztatva lenne munkájában”. A képviselő-testület visszaveheti a vezetői jogköröket, és maga dönthet a települést, kerületet érintő kérdésekben –vagy bizottságaira bízhatja a döntés jogát – mutat rá Szegvári Péter, úgyhogy szinte kizártnak tekinthető, hogy a jelentős és stabil ellenzéki többségben lévő képviselő-testület csak úgy feloszlatná magát. Az önkormányzat ugyanakkor Bús nyilatkozatát politikai célzatúnak tartja, álláspontjuk szerint „nem áll fent olyan jogi körülmény, ami a képviselő-testület feloszlatását indokolná.”

 

Rugalmas cégek, régi ismerősök

Az ügyészség által feltárt szövevényes korrupciós ügy kezdete 2019 őszére tehető. A gyanú szerint egy vállalkozó kenőpénzt fizethetett Czeglédy Gergő alpolgármesternek, Kiss László polgármesternek és más, a nyomozás során nem nevesített személyeknek azért, hogy a reklámcégei a vezetésváltás ellenére is dolgozhassanak tovább a kerületnek. A városvezetők több mint 100 millió forintot kaphattak az „együttműködésért”, amit fiktív szerződéseken, külön erre a célra létrehozott gazdasági társaságokon keresztül fehéríthettek ki. Ezekre a megállapodásokra mondja válaszként az önkormányzat, hogy azok szabályosak és valós teljesítéseken alapulnak. Azt is fontos megjegyezni, hogy a polgármester elleni vád információink szerint egyetlen ember vallomásán alapul, aki vádalkut kötött azért, hogy szabadlábra kerüljön.  

Az üggyel a Magyar Kétfarkú Kutya Párt óbudai képviselői is részletesen foglalkoztak, több cikkben mutatva be a szerintük homályos múltú, egymáshoz is kapcsolódó megbízott cégeket. Mint írják, az önkormányzat több, esetenként tízmilliós szerződést kötött a RF Production Kft-vel, amit az önkormányzati választás utáni hetekben alapítottak, s a III. kerület alkalmas partnernek találta őket a legkülönfélébb jellegű feladatvégzésekre, a muskátlivásárlástól a táblagyártásig. Az RF Production két tulajdonosa, D. Róbert és Dr. F. László ügyvéd más cégeiken keresztül is jó bizniszeket kötöttek az önkormányzattal: közös érdekeltségük, az Input Consulting például a kerületi újság gyártásában vett részt alvállalkozóként. Az említett újságszerződésre több mint bruttó 450 millió forintot fizetett ki a kerület, az ügyletben megbízott fővállalkozó pedig a kormányközeli Publimonttal is együtt dolgozó Key Price Kft. volt. Ezeket az ügyleteket a szabadeuropa.hu korábban teljesítettnek nevezte, és azt írta, hogy nem voltak túlárazottak. 

A Key Price nevét egyébként a kormányközeli sajtó és az MKKP is összeköti az MSZP háttérembereként ismert, a kispesti önkormányzatnak is tanácsokat adó P. Gáborral, aki bár névlegesen nem vett részt a cég vezetésében, sajtóértesülések szerint olykor árajánlatot is kért a Key Price nevében. A Kutyapárt szerint szintén gyanús hátterű, az önkormányzattal szerződéseket kötő vállalkozás volt az Atlas Hill és a Magnus Ventures, mely alkalmanként több millió vagy tízmillió forintos értékű szerződéseket kötöttek a kerülettel: legyen szó targoncabérlésől, órák vagy gumikesztyűk vásárlásáról, ezek a cégek rugalmasan intéztek bármilyen beszerzést – a rendelkezésére álló dokumentumok alapján a szabadeuropa.hu ezeket is kielégítőnek minősítette. A 2020-ban alapított, vagy éppen akkor nevet és  tulajdonost váltó cégekben nem csak az a közös, hogy nagyon jól szerepeltek a III. kerületi pályázatokon – tulajdonosuk, N. Márk is azonos volt. N. Márk és F. László neve együtt is felbukkan a kormányközeli szivárogtató, az Anonymus hangfelvételein, melyeken állítólag P. Gábort beszél a baloldal zűrös korrupciós ügyeiről.

Lapértesülések alapján P. Gábor, F. László és D. Róbert gyanúsítottak között van – az önkormányzat pedig többek között a Key Price, Atlas Hill és az Input Consulting szerződéseinek másolatát is átadta az ügyészségnek. Érdekesség, hogy az átadott iratok között szerepelnek a Mészáros Lőrinchez köthető Mahir Cityposterrel kötött megállapodások is. 

Az önkormányzat ugyanakkor mindenben együttműködött az ügyészséggel, valamennyi kért szerződést átadtak, s jelezték, hogy azok valós teljesítményeken alapultak, nem voltak túlárazottak, s az erre vonatkozó dokumentumokat közzé is tették.