Gyurcsány: A Fidesz célja, hogy Óbudán új választás legyen

Gyurcsány: A Fidesz célja, hogy Óbudán új választás legyen

A Városháza. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Központi Nyomozó Főügyészség a korrupciós bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában újabb öt személyt hallgatott ki gyanúsítottként, akik közül hárman őrizetben vannak – adta hírül csütörtök reggel az ügyészség. 

Emlékeztetnek arra, hogy a nyomozó főügyészség szerdán „összehangolt eljárási cselekményeket hajtott végre az ügyben”, amelynek keretében számos helyszínen – köztük a Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat épületében, valamint több önkormányzati cégnél – végzett kutatást és lefoglalást. A főügyészség öt személyt hallgatott ki gyanúsítottként.

A kihallgatott gyanúsítottak között van dr. Kiss László III. kerületi polgármester, egy önkormányzati vezető, valamint a polgármesteri hivatal egy korábbi alkalmazottja, akik jelenleg őrizetben vannak és a letartóztatásuk elrendelését indítványozza az ügyészség. 

A szerdai események összefoglalóját itt lehet elérni

„A polgármesterrel közölt megalapozott gyanú szerint, dr. Kiss László a 2019 októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni. A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el” – áll a közleményben, hozzátéve: a polgármestert vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével, valamint más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a főügyészség.

Az ügy további két újabb gyanúsítottja egy III. kerületi önkormányzati képviselő, valamint az egyik érintett gazdasági társaság ügyvezetője. A büntetőeljárásban korábban gyanúsítottként kihallgatott alpolgármester letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság 2024. október 20-ig hosszabbította meg.

Mindezzel kapcsolatban szerdán dr. Kiss László ügyvédje, Zamecsnik Péter azt közölte: a vád abszurd, bizonyítékok nem támasztják alá, a bíróságnak pénteken kell döntenie arról, hogy elrendeli-e Kiss László letartóztatását. 

Gyurcsány ferenc, Kiss László párttársa, a DK elnöke szerint mindez támadás Óbuda ellen. A Facebookon ezt írja: „Látva a korábbi bukott fideszes óbudai polgármester önelégült vigyorát, olvasva, hogy nem is titkolják végső céljukat, semmi kétségünk nem lehet afelől, hogy Kiss László polgármester őrizetbe vétele egy új választás kikényszerítésének eszköze. A júniusban megválasztott testületnek októberben kell megalakulnia. De ha a kormány irányítása alatt működő rendőrség eléri, hogy a polgármester akadályoztatva legyen, akkor ez nem tud megtörténni. Egy idő után nem lesz más megoldás, mint új választást kell majd kiírni. Az őrizetbe vétel, a előzetes letartóztatás kezdeményezése ezt a célt szolgálja” – írja, vagyis a választók akaratának felülbírálását, Óbuda kormánypárti megszállását. Kiss (...) „ma ártatlan embernek tekinthető, aki egyébként a hatóságokkal együttműködő, sokak által kifejezett köztiszteletben álló polgár. Miért csuknak ilyen embert ítélet nélkül börtönbe? Az eljárás érdekében? Ugyan már! Micsoda ordas hazugság ez? Kérdezem újra? El fog szökni? Most fog összebeszélni bárkivel, ha eddig nem tette meg? (...) A kormány, a Fidesz, Orbán új választást akar Újbudán. Ez Kiss László bebörtönzésének indoka” – írja Gyurcsány Ferenc.