Pakson már háromezer aláírás összegyűlt

Pakson már háromezer aláírás összegyűlt

Süli János a Parlamentben.  (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pakson már háromezren írták alá azt a petíciót, amiben a helybéliek kérik, hogy a kormány ne vonja el a várostól az atomerőmű üzemelése és fejlesztése okán képződő helyi adóbevételeket. 

A Népszava riportja szerint a paksiak a múlt heti tüntetésük után indították az aláírásgyűjtést. A lap megszólaltatja Heringes Anitát, a város júniusban megválasztott, októberben hivatalba lépő polgármesterét, aki közölte, hogy a paksi választók több mint ötöde már szignózta a petíciót. Az aláírásgyűjtést folytatja az őt indító Paksi Deák Ferenc Egyesület, így várható, hogy lényegesen nagyobb lesz a kezdeményezés támogatottsága.

Heringes Anita megpróbálta a város még regnáló kormánypárti vezetőit rávenni arra, hogy támogassák a petíciót, ám ők elzárkóztak. Szabó Péter, a leköszönésre készülő fideszes polgármester közleményt adott ki, s abban úgy fogalmazott, hogy nem örül a pénzelvonásnak, de megérti a kormány döntését. Szabó szerint Paks költségvetése továbbra sincs vészhelyzetben.

Süli János, aki 2018 óta a paksi körzet KDNP-s parlamenti képviselője, a Facebook-oldalán nyilvánított véleményt: „Atomerőmű építő és üzemeltető villamosmérnökként, volt városvezetőként és volt kormánytagként is bizton állítom: a nemzet beruházása nem valósítható meg Paks százmilliárdokban mérhető fejlesztése nélkül, azaz a beruházástól elválaszthatatlan paksi városi fejlesztéseket nem lehet kikerülni vagy megkerülni. Az, hogy ennek a technikai megoldását hogyan is hívják éppen, arról lehet vitatkozni… A paksi blokkokat… az atomerőmű üzemeltetők felelősségének megfelelő komfortban élő paksiak nélkül nem lehet kiszolgálni! Ennek pedig ára van! Ezt a magyar kormány is pontosan tudja” – írta. 

A Népszava fölhívta Süli Jánost, hogy megkérdezze, a Facebookon megjelenteken túl lobbizik-e a paksiak pénzéért, amire ő azt felelte: „Természetesen, hisz képviselői esküm is erre kötelez, de azt ne várják, hogy hangosan lobbizzak, mert az nem az én stílusom”. Ennél többet egyelőre nem kívánt mondani a politikus.

 

Címkék: Paks, Heringes, Süli