Vérnek kell folynia?

Vérnek kell folynia?

Az UEFA székháza a svájci Nyonban (Fotó: Florian Pépellin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha így fújják le a mecccset, akkor sem a stadionon belül, sem azon kívül nem tudjuk garantálni mindenki testi épségét! – ezt mondta CS U Craiova–Budapest Honvéd Európa-liga-mérkőzés biztosításáért felelős román csendőrparancsnok, amikor a botrány közben az illetékesek azon tanakodtak, tovább engedjék-e a játékot, vagy se.

Sok mindent láttam már az elmúlt bő harminc évben a futballban, de ilyen nyílt fenyegetésre, mint amilyet a román csendőrparancsnoka tett, nem igen emlékszem. Túl a rasszizmuson, túl a Trianonnal való román heccelésen, túl a bírót ért inzultuson, ez a mondat – amelyet már a meccs élő közvetítésében a kommentátor is említett – az igazi sarokpontja ennek a botránynak. Elemezgethetjük, miért nem döntött úgy a Honvéd, hogy ilyen körülmények között megtagadják a játékot, ehelyett inkább odaálltak büntetőket rúgni, és kiestek. Hogy vajon ezek után érdemes-e óvni, hiszen műhiba nem történt. Elgondolkodhatunk azon, hogy bár nyakló nélkül építünk stadionokat, az európai futballvezetőkkel parolázik a magyar kormány feje és a magyar szövetség elnöke (Csányi Sándor) az UEFA alelnöke, ha az érdekérvényesítésünk még mindig csak: „nesze semmi, fogd meg jól!”

Tény, hogy a Honvéd a megfenyegetett UEFA-ellenőr kérésére folytatta a játékot, sajnos utólag a vesztükre. Magyar sportvezető pedig nem lehet jelen magyar érintettségű ügyek tárgyalásánál. Nem a kiesés a fájó, azt, mondhatni, megszoktuk. Annak módjával van a probléma, az európai szövetség cinikus hozzáállásával, azzal, hogy ezt a hatalmas botrány és a nyílt fenyegetést mindössze ennyivel – három zárt kapus meccsel (abból egy ráadásul felfüggesztve) elintézik. Plusz 60 ezer euró pénzbüntetéssel.

A Budapest Honvéd ellen is eljárást indít az UEFA | Magyar Hang

A magyar klub sajtótájékoztatót tartott, itt közölték, hogy a magyar együttest a csapat nem megfelelő viselkedése, tömegzavarás és rasszista magatartás miatt vizsgálja az európai szövetség.

A kérdés pedig közben az, ha az AC Milant a pénzügyi fair play megszegése miatt el lehet tiltani egy évre a nemzetközi kupaszerepléstől, akkor egy ilyen esetben miért 60 ezer euró a pénzbírság? Csak zárójelben: a főtáblára kerülésért 2,92 milliót fizetnek az egyesületeknek! Mennyire hitelesek az UEFA sportszerűséget népszerűsítő és rasszizmusellenes kampányai, ha az eddigi kismillió esetből az látszik, mindegy, mekkora a botrány, a meccset soha nem szabad félbehagyni.

Vajon tényleg meg kell halnia ahhoz valakinek, hogy azt mondják, állj és ne tovább? Nem kellene úgy viselkedni, mint azok a rendőrök, akik csak akkor foglalkoznak a családon belüli erőszakkal, ha már vér folyik. Amíg nem változtat a hozzáállásán az UEFA, addig sajnos, hiteltelen bármi, amit a sportszerűségről papolnak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/32. számában jelent meg, 2019. augusztus 9-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/32. számban? Itt megnézheti!