Orbán edzett és nehézsúlyú ellenfelet kapott Tusk személyében - Reptér Zgut-Przybylska Edittel

Orbán edzett és nehézsúlyú ellenfelet kapott Tusk személyében - Reptér Zgut-Przybylska Edittel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megtörtént a kormányváltás Lengyelországban, de vajon mennyire lesz életképes a Donlad Tusk vezette koalíció, amely a politikai paletta szinte teljes egészét lefedi? Mi várható az új lengyel kormánytól? Hogy tér visszatér a „jogállam”? Miként viszonyulnak az olyan, az unió jövőjét meghatározó kérdésekhez, mint a szuverenitás, vagy épp a migráció? Miért az abortusz lesz az a kérdés, ami a leginkább megosztja majd a kormányrudat a konzervatív jobboldaltól átvevő koalíciót? Milyen csapdákat hagy maga után 8 év kormányzás után leköszönő, az orbáni rendszerből sokat merítő és azt másoló Jog és Igazságosság? Miért számít fekete lónak a külügyi tárca élére visszatérő Radoslaw Sikorski? Hogyan alakul a viszony a magyar kormánnyal? Tényleg egyedül marad-e Orbán Viktor Európában? Zgut-Przybylska Edittel, a Lengyel Tudományos Akadémia Filozófiai és Szociológiai Intézetének docensével beszélgettünk.

Az e heti brüsszeli percekben pedig értékeltük a legutóbbi uniós csúcsot, és tudósítónk, Arató László azt is elmesélte, hogyan történt az a párját ritkító eset, amikor Orbán Viktor magyar kormányfő felállt és kijött az Európai Tanács üléséről, mikor ott Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről döntöttek az uniós állam- és kormányfők.

A műsor podcastként is meghallgatható. Iratkozzon fel Podcast-csatornáinkra: SpotifyGoogle PodcastsApple Podcast.