Macron hátán felmászva lehet francia elnök Marine Le Penből? – Reptér Soós Eszter Petronellával

Macron hátán felmászva lehet francia elnök Marine Le Penből? – Reptér Soós Eszter Petronellával

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miért lázadoznak, mennyire erősek a gazdák Franciaországban? Hogy reagál erre a francia politika és Emmanuel Macron köztársasági elnök? Vajon mit érhetnek el a tüntetések akár uniós szinten? Mennyire volt megosztó a nemrég elfogadott francia migrációs törvény, amely elvileg több ponton is szigorítana az eddigi gyakorlaton? Mi köze mindennek ahhoz, hogy Macron elnök nemrég átalakította a kormányt? Az elmúlt időszak folyamatait nézve tényleg jobbra tolódik Macron, hogy szavazatokat szerezzen? Mekkora az esélye a nemzeti jobboldal vezérének, Marine Le Pennek, hogy 2027-től ő legyen Franciaország államfője? Ki szavaz Le Penre és az egyesek szerint szélsőjobboldali erőnek számító Nemzeti Tömörülésre? Macron távoztával kik lehetnek Le Pen kihívói? Az elnöki székbe ülve vajon mennyire lágyulhat a tónusa a keményvonalas jobboldalról induló Le Pennek? Mennyibe változna az elmúlt időszakban amúgy is jónak mondható francia-magyar viszony, ha a köztársasági elnök az Orbán Viktorral egyébként jó viszonyt ápoló Marine Le Pen lenne? Soós Eszter Petronellával, a Milton Friedman Egyetem Franciaországgal foglalkozó adjunktusával beszélgettünk.

Az e heti brüsszeli percekben pedig Arató László tudósítónkkal a Németországban, Belgiumban és Hollandiában is komoly fejtörést okozó gazdatüntetésekről és arról beszélgettünk, miért nem mer hozzányúlni az EU az agrárpolitikához.