Európa-liga: eddig hibátlan magyar szereplés

Európa-liga: eddig hibátlan magyar szereplés

A debreceni csapat tagjai köszöntik szurkolóikat, miután 3–0-ra győztek a labdarúgó-Európa-liga selejtezőjének első fordulójában az albán FK Kukesi játszott mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha nehezen indult, végül remekül zártak csapataink a labdarúgó-Európa-liga első selejtező körének odavágóin. A Ferencváros tegnapi 2–1-es BL-sikerét követően időrendben először a Debreceni VSC lépett pályára, és majd tízezer hazai szurkoló előtt végül 3–0-s győzelmet aratott az albán FK Kukesi ellen. A mérkőzés első félidejében annak ellenére nem esett gól, hogy a Debrecen irányította a játékot, számos támadást vezetett, ugyanakkor egyszer a kapufa mentette meg a hajdúságiakat a kapott góltól. A folytatás nagyszerűen alakult debreceni szempontból, és a Loki lassan felőrölte albán ellenfelét, szép gólokat szerezve végül háromgólos előnnyel utazhat Albániába. A bajnoki bronzérmes hajdúságiak így magabiztos sikerrel köszöntötték vezetőedzőjüket, Herczeg Andrást, aki 63. születésnapját ünnepelte. A visszavágót egy hét múlva rendezik Albániában.

Nego volt a fehérváriak legjobbja, hiszen három gólt lőtt a montenegrói meccsen Fotó: Fehérvár FC

Időben másodiknak a Fehérvár FC végzett, amely Loic Nego mesterhármasával, valamint Juhász Roland és Huszti Szabolcs találatával 5–1-re győzött a montenegrói Zeta vendégeként, lezárva ezzel minden kérdést, már ami a továbbjutást illeti. A fehérváriak a tavalyi szezonban egészen a csoportkörig jutottak – sőt, kis híján tovább is léptek az egyenes kieséses –, és Marko Nikolics csapata ezúttal is megtette efelé az első lépést.

Utolsóként a Honvéd lépett pályára ideiglenes otthonában, a nemrég felavatott Illovszky Stadionban a litván Zalgiris Vilnius volt az ellenfél. Jól kezdett a kispesti csapat, amely folyamatosan őrölte fel a Vilniust, és a legjobb időzítések mellett lőtt találatokkal háromgólos előnyt szerzett, ami akár négy is lehetett volna, ám Gazdag – aki már egy büntetőt értékesített a meccsen – a 86. percben megítélt 11-est kihagyta. Ennek a végén súlyos ára volt, hiszen a litvánok a három perces hosszabbításban találtak egy gólt, így „mindössze” kétgólos előnnyel mehet a jövő heti visszavágóra.

A kispesti Batik Bence (b2) és Ivan Lovric (b3), valamint Rolandas Baravykas (b) Klemen Bolha (j2) és Saulius Mikoliunas, a litván csapat játékosai a labdarúgó-Európa-liga selejtezõjének elsõ fordulójában játszott Budapest Honvéd–Zalgiris Vilnius-mérkőzésen az Illovszky Rudolf Stadionban. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Noha még nagyon messze vannak a csoportkörök mind a BL-ben, mind pedig az El-ben, a magyar csapatok az első meccsek után száz százalékos teljesítményt nyújtottak, azaz négy összecsapáson négyszer diadalmaskodtak, és jó esélyük van a továbbjutásra.

 



Európa-liga, selejtező, 1. forduló, első mérkőzés:

Debreceni VSC-FK Kukesi (albán): 3–0 (0-0)

Debrecen, 10 250 néző. Jv.: Gishamer (osztrák)

DVSC: Nagy S. - Kusnyír (Kinyik, 89.), Szatmári Cs., Pávkovics, Ferenczi J. - Szécsi M., Haris, Tőzsér, Varga K. - Takács T. (Garba, 52.), Trujic (Csősz, 88.).
Kukesi: Frasheri - Kitanovski, Cuculi, Teqja, Rumbullaku - Limaj, Ethemi (Cyrbja, 72.), Musolli, Rroca (Musta, 76.) - Shkurtaj, Rama.

Gólszerzők: Garba (54.), Varga K. (77., 83.)

 

Zeta (montenegrói)-Fehérvár FC: 1–5 (1-3)

Gradski Stadion, Podgorica, 2500 néző. Jv.: Vadachkoria (georgiai)
Zeta: Akovic - Tuzovic, D. Vukcevic, Ceklic, Sekulic - Milojko, S. Krstovic (Lambulic, 76.) - Goranovic, S. Vukcevic (Yamoah, 59.), Bosnjak - I. Vukcevic.

Fehérvár FC: Kovácsik - Fiola, Juhász, Elek, Stopira - Pátkai (Petrjak, 61.), Nikolov, Hadzic - Nego, M. Scepovic (Futács, 80.), Milanov (Huszti, 64.).

Gólszerző: Goranovic (18.), illetve Nego (3., 12., 23.), Juhász (86.), Huszti (93.)

 

Budapest Honvéd (magyar)–Zalgiris Vilnius (litván): 3-1 (1-0)

Budapest, Illovszky-stadion, 3000 néző. Jv.: Boris Marhefka (szlovák)

Honvéd: Lefkovits – Batik, Kamber, Lovric – Kovács N., Gazdag, Banó-Szabó (Kálnoki-Kis, 83.), Heffler T., Kukoc (Uzoma, 74.) – N'Gog (Cipf, 70.), Moutari. Zalgiris Vilnius: Berkovec – Mikoliunas (Uzela, 72.), Tomics, Bolha, Slijngard – Vorobjovas, Pérez (Simkus, 89.), – Antal, Baravykas (Vareika, 67.), Morer – T. Kis.

Gólszerzők: Banó-Szabó (33.), N’Gog (55.), Gazdag (69., büntetőből), illetve Uzela (92.)