Rémisztően kezdett, a végén gálázott a férfivízilabda-csapat Törökország ellen

Rémisztően kezdett, a végén gálázott a férfivízilabda-csapat Törökország ellen

Erdélyi Balázs, a magyar és Berk Biyik, a török (j) válogatott játékosa a budapesti vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának csoportkörében játszott mérkőzésén a Duna Arénában 2020. január 13-án. MTI/Czagány Balázs

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az előzetes esélylatolgatások alapján a Málta elleni mérkőzésnél már csak a törökök ellen számíthatott könnyebb meccsre a férfiak mezőnyében a magyar válogatott Budapesten a vízilabda-Európa-bajnokság csoportkörében. Egy nyitómeccs ugyanakkor mindig kockázatos lehet az egyértelmű favorit számára, különösen, ha az már a következő összecsapásra koncentrál. A magyar válogatott csütörtökön Spanyolországgal mérkőzik, és vélhetően ez a találkozó dönt majd a csoport első helyéről, a győztes így nagy lépést tehet a döntő felé vezető úton. Ez pedig rá is nyomta a bélyegét a keddi találkozóra, amelynek elején a török csapat alaposan meglepte Märcz Tamás legénységét.

Néhány percig úgy tűnt, a végső győzelemre, és így az olimpiai kvótára hajtó magyar válogatott medencébe sem szállt a Duna Arénában, az első negyed derekán Törökország 3-1-re vezetett, és a játékrész végén is csak annak örülhetett a néha a tapsot füttyre cserélő közönség, hogy sikerült kiegyenlíteni (4-4).

Ezt követően aztán Varga Dénesék számára is elkezdődött az Eb, sorra születtek a gólok, a törökök pedig egyre fáradtabbnak tűntek, a félidőben 8-4 a javunkra. A tempóváltás azonban egy kicsit megnyugtatta a magyar csapatot, Törökország újabb gólt szerzett, de nagy gondunk így sem akadt, hiszen Vogel Soma lehúzta a rolót, az utolsó 13 percben már csak magyar gól esett, még tizenegy, vagyis összesen 19, ami csupán eggyel kevesebb, mint amennyit a 2016-os belgrádi kontinenstornán lőttünk Törökországnak.

– Tudtuk, hogy ez egy nagy gólarányú mérkőzés lehet, de nem nagyon ismertük a törököket, akik az első negyedben egy-két jó kezű játékosuknak köszönhetően gólra váltották a helyzeteiket. Ma reggel még komoly munkát végeztek a fiúk, talán emiatt is kicsit lassabban vettük fel a ritmust. A fejekben szerintem már az volt, hogy két nap múlva egy sokkal fontosabb találkozó vár ránk, de átestünk a tűzkeresztségen – nyilatkozta Märcz Tamás, aki a spanyolok elleni összecsapással kapcsolatban elmondta, két nagyon hasonló stílusú, gyors csapat találkozik majd, ezen a mérkőzésen pedig várhatóan apróságok döntenek majd. Hozzátette, véleménye szerint az utolsó negyedben mutatott éberség, higgadtság dönthet majd a rangadón.

A csoport másik meccsén Spanyolország 23-7-re verte Máltát, egy hasonló forgatókönyv szerint lejátszott meccsen. Ez alapján a csütörtök esti magyar–spanyol találkozó győztese nyeri majd meg a csoportot. Ami azért sem mindegy, mert a csoportelső kihagyja a nyolcadöntőt, és könnyebb ágra is kerül.

A korábbi mérkőzéseken nyert Montenegró Szlovákia ellen (15-4), Hollandia Romániát múlta felül (9-8), Horvátország kiütötte a németeket (17-9), a franciák némi meglepetésre kikaptak Georgiától (7-9), a szerbek pedig legyűrték Oroszországot (13-9).

Az olimpiai kvalifikációs kontinensviadalon egy kvótát lehet szerezni, az európai csapatok közül az olimpiai címvédő szerbek, a világbajnok olaszok, valamint a vb-ezüstérmes spanyolok tokiói szereplése már biztos.