A Fradi először fáradt el igazán az idei szezonban, két gólt ajándékoztak a félgőzzel játszó Juventusnak

A Fradi először fáradt el igazán az idei szezonban, két gólt ajándékoztak a félgőzzel játszó Juventusnak

Játékosok a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének harmadik fordulójában játszott Ferencvárosi TC - Juventus mérkőzés kezdete előtt a Puskás Arénában 2020. november 4-én (Fotó: MTI//Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Álmodni csak nagyot érdemes. A hazai (sport)sajtó egy része a Ferencváros Juventus elleni szerdai Bajnokok Ligája mérkőzése előtt azt találgatta, hogy a magyar bajnok hazai pályán – a Puskás Arénában – miként tudja legyőzni az olasz sztárcsapatot. Bár a soraiban a koronavírus-fertőzésből felgyógyult Cristiano Ronaldóval a Juventus számított a meccs egyértelmű esélyesének, a szakírók szerint Andrea Pirlo edző tapasztalatlansága mellett a közönség biztosította hangulat is a Fradi mellett szólt. A kormány szigorítása ellenére ugyanis a találkozót 20 ezer ember előtt rendezték – az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabályozása értelmében a stadionok 30 százalékig kihasználhatók. Az engedélyezett telt ház össze is jött természetesen, a kedd este nyilvánosságra került korlátozások szellemében ezért Kubatov Gábor klubelnök és fideszes pártigazgató arra kérte a szurkolókat, hogy ne ugorjanak egymás nyakába a meccsen.

A kérés még a vérmesebb szurkolókhoz is eljutott, és egy darabig többé-kevésbé be is tartották. A Puskás Aréna nagy részében a szabályoknak megfelelően minden harmadik széken ült néző, a kapu mögötti ultrák azonban idővel eltévesztették a számolást, és így egyre szűkebb lett az üres zóna. A szünetben pedig kiderült, hogy a korlátozás a közönség számára elsősorban a játék időtartamára vonatkozik, a pihenőidőben kisebb csoportok verődtek össze a lelátón, a kormányhatározatban foglalt távolságtartásról ekkor nemigen beszélhettünk. Ha a hatóságok egy üzletet bezárattak azért, mert a személyzet maszkja nem volt a megfelelő helyre felhúzva, akkor ez a nézőtéri magatartás is veszélybe sodorhatja a szervezőket. Kicsi az esélye azonban, hogy a szabályok megszegése miatt lakat kerül majd a Puskás Arénára.

A 25 év az európai kupa elitkörébe jutott Fradi az első meccsen sima vereséget szenvedett a Barcelona ellen idegenben, múlt héten azonban hősies hajrával sikerült döntetlenre menteni a Dinamo KIjev elleni hazai találkozót. A Juve a KIjevet legyőzte, a Bacelonától kikapott, így a biztos továbbjutás érdekében mindenképpen nyerniük kellett Budapesten. Ennek megfelelően is kezdődött a meccs. A 4. percben Cristiano Ronaldo lőtt kapura, ezt Dibusz Dénes biztosan fogta, három perccel később azonban már tehetetlen volt, amikor egy villámgyors olasz támadás futott végig a jobboldalon, Cuadrado beadásába Álvaro Morata tette bele a lábát, 1-0 a Juventusnak.

A Ferencvárost nem törte meg a bekapott gól, lendületes támadásokat vezettek, az olasz csapat figyelme egy pillanatra sem lankadhatott, közepesen veszélyes lövéseknél többre azonban nem futotta a magyar bajnoknak. Mivel a Juventus az első félidő alapján láthatóan nem ezen a meccsen akarta javítani a gólkülönbségét, a szakadó esőben inkább a „küzdelem dominált". Cristiano Ronaldo ezzel együtt könnyedén növelhette volna a vendégek előnyét a 34. percben, de Morata önzetlen passzát Blazic becsúszva lassította le, ami éppen elég volt ahhoz, hogy kizökkentse Ronaldót, aki nem is találta el jól a labdát. Ami egyébként az első félidőben többször előfordult vele. A portugál világklasszis a betegségből felépülve nem élete meccsét játszotta.

És a második félidőben sem változott sokat a helyzet. Ronaldo rögtön egy szabadrúgással veszélyeztethetett volna, de gyenge lövését Dibusz könnyedén fogta. Ez nagyban megkönnyítette a Fradi védelmének dolgát, de legalábbis megnyugtathatta őket valamelyest. Bár amúgy sem tűntek túl feszültnek, szervezetten és hatékonyan védekezett a magyar csapat, egészen az 57. percig, amikor egy szerencsétlen hátra passzt Ronaldo elcsípett, és megiramodott a kapu felé, bent Morata várta a labdát, a portugál azonban önző volt, és előtte keresztbe.

Az látszott, hogy ha az olaszok ritmust váltanak, akkor a Fradinak nincs sok esélye, szerencsére azonban a Juve játékosai ritkán kapcsoltak magasabb sebességi fokozatba. A 60. percben aztán mégis, meg is lett az eredménye, egy pofonegyszerű támadás végén Morata lőhetett zavartalanul 15 méterről, nem is vétette el, 2-0 a Juventusnak. A Dinamo Kijev ellen az utolsó félórában sikerült kétgólos hátrányból felállnia a Fradinak, az olasz és az ukrán csapat közti nyilvánvaló különbség miatt azonban egy hasonló hajrá ezúttal nem tűnt valószínűnek. A zöld-fehérek mindenesetre jöttek előre becsülettel – amivel, amióta Szerhij Rebrov edző irányítja a csapatot, ritkán akadt probléma –, de a tudásbeli különbség miatt úgy tűnt, ez csak a tisztes vereséghez elegendő.

Vagy talán ahhoz sem. A 73. percben egy ártatlan helyzetben Blazic passzolta haza a labdát, ami azonban a vizes talajon megcsúszva becsapta Dibuszt, aki a nem sokkal korábban beálló Dybala elé passzolt, a Juve argentin játékosának más dolga nem volt, mint az üres kapuba gurítani, 3-0 oda. Nyolc perccel később lemásolták az ügyetlenkedést, egy újabb hazaadást Dibusz belelőtte Dybalába, aki köszönte szépen, és belőtte a negyedik Juventus-gólt. Az olaszok egy percre rá majdnem visszaadták a szívességet, de sajnos a Fradi nem tudta kihasználni a védelem hibáját.

A negyedik gól láthatóan és érthetően elvette a Fradi kedvét a játéktól. De talán éppen ez kellet a becsületgólhoz. A fejben már hazafelé tartó olasz védők között Franck Boli talált be, 4-1-re módosítva az állást. A hazai gól után egyértelműen bebizonyosodott, hogy a kormány szigora egy focimeccs kontextusában nehezen egyeztethető össze a valósággal. Az ultrák örömmámora ekkor már végképp nem ismert üres helyeket (és helyesen viselt maszkot), bár a hagyományos tombolásnak valóban nem volt nyoma, Kubatov Gábor kérésére kevesen figyeltek.

A szépítés után már csak egy nagy Dibusz-védésre futotta a meccsből, a vége a nagy álom helyett sima vereség lett. Amit a selejtezőkben ritkán láthattunk: a Fradi elfáradt, így talán az eddigi leggyengébb teljesítményét nyújtotta a csapat. Mivel a csoport másik meccsén a Barcelona 2-1-re legyőzte a Dinamo Kijevet, a Ferencváros egy esetleges kijevi győzelemmel még megszerezheti a csoport harmadik helyét, amivel az Európa-ligában folytathatná az együttes.