Aranyérmes a Hagymási Réka, Medveczky Erika páros a szegedi kajak-kenu vb-n

Aranyérmes a Hagymási Réka, Medveczky Erika páros a szegedi kajak-kenu vb-n

A győztes Hagymási Réka (elöl) és Medveczky Erika a női kajak párosok 1000 méteres versenyének döntője után a szegedi kajak-kenu világbajnokságon (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindig az első aranyérem születik meg a legnehezebben, ám utána a többi már szinte „gyerekjáték”. Valahogy így gondolkodtak azok a szurkolók, akik kilátogattak ma a szegedi Maty-éri pályára, ahol a kajak-kenu világbajnokság első döntőit rendezték. Igaz, ma „csak” a parasportolóink szerezhettek paralimpiai kvalifikációt, ám a vb-döntő minden sportágban vb-döntő.

Szerencsére nem kellett sokáig várni az első magyar aranyra, hiszen Kiss Péter egészen kiválóan versenyezve megszerezte a vb-címet a K1 200 méteres számában. A mindössze 16 éves, egy év kajakozás után tavasszal Európa-bajnok magyar versenyző remekül lapátolt a 200 méteres fináléban, szinte végig vezetve ért elsőként a célba. A szám másik magyar indulója, Suba Róbert ötödik lett. A nők KL2-es döntőjében Varga Katalin óriásit küzdve hatodikként ért célba, s ez is kvótát ért, így a magyar paraválogatottnak Juhász Tamás csütörtöki kvótájával együtt már három tokiói indulási joga van.   

A késõbbi gyõztes Kiss Péter a férfi parakajak KL1-es kategóriájának döntõjében a szegedi kajak-kenu világbajnokságon (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

„Csodálatos érzés! Nem gondoltam volna, hogy nyerek, mert mostanában az edzések sem mentek olyan jól, és az erős hátszél sem kedvez nekem, még a rajt előtt is izgultam. A rajtom aztán közepesen sikerült, megvolt a sebességem, de nagyon kellett a közönség, amely az utolsó ötven méteren segített. A szurkolásuk nélkül nem nyertem volna” – mondta a magyar vb-győztes.

Az épek világbajnoki elsőségére sem kellett a hétvégéig várni, hiszen a Hagymási Réka, Medveczky Erika 1000 méteres kajak kettes fantasztikus pályát ment, és rajt-cél győzelmet aratott. Medveczky tavaly is győzött ebben a számban – 2018-ban Csipes Tamarával nyert Portugáliában –, most a hatodik vb-aranyát gyűjtötte be, míg Hagymásinak ez a második világbajnoki címe. Mindenesetre több mint bíztató, hogy a német hajót másfél másodperccel utasította maga mögé a magyar kettős.

A győztes Hagymási Réka és Medveczky Erika (j-b) a női kajak párosok 1000 méteres versenyének döntőjében a szegedi kajak-kenu világbajnokságon (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

„Réka is ideális páros társ, bár ő elsősorban gyors. A gyorsaságát azonban képes az állóképességi számra is átmenteni, mert rendkívül sokat dolgozik” – dicsérte társát Medveczky, aki hozzátette: tökéletes bemelegítés volt számára ez a vb-győzelem a négyes vasárnapi döntője előtt. Hagymási Réka kiemelte: rutinos társától a felkészülés és a verseny alatt is sok segítséget kapott.

„Olyan pályát mentünk, aminek a végét még élvezni is tudtuk, plusz 500 métertől már igazán érezhettük a hazai szurkolók biztatását” – nyilatkozta. Hozzátette: fél távnál biztos előnyük ismeretében már érezték, hogy meglehet a döntő, de ettől függetlenül végig igyekeztek koncentrálni, mert 1000 méteren a hajrában is történhetnek meglepetések.

A későbbi második helyezett Hajdu Jonatán (elöl) és Fekete Ádám a férfi kenu párosok 500 méteres versenyének döntőjében a szegedi kajak-kenu világbajnokságon (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Nagyon örült a magyar közönség, amikor C2 500 méteren a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám páros végig hatalmas csatát vívott a kínai duóval, valamint az egyes pályán a nagy vetélytárs spanyol kettőssel, és végül nagy csatában másodikként zártak. A legrövidebb távon is jutott egy dobogós hely a magyaroknak, ugyanis a K2 200 méteren a felnőtt vb-újonc a 20 éves Lucz Anna és a 23 éves Kiss Blanka duó harmadikként zárt. A páros remekül rajtolt és az utazó tempót is jól tartotta, s a végén harmadikként csapott a célba a fehéroroszok és az előfutamban is előttük végző szlovének mögött. A címvédő német egység meglepetésre csak hatodik lett. Ezzel teljes az első napi magyar éremkollekció: egy-egy arany, ezüst és bronz áll a mieink neve mellett az éremtáblázaton.

A bronzérmes Lucz Anna (b) és Kiss Blanka a női kajak páros 200 méteres versenyének eredményhirdetésén után a szegedi kajak-kenu világbajnokságon (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Csak azt sajnálta mindenki, hogy a pénteki számok nem szerepelnek az olimpia műsorán, így kvótát sem értek sem a dobogós helyek, sem a további magyar helyezések. C2 200 méteren Korisánszky Dávid és Mike Róbert duója nyolcadikként ért célba, a női C1 500 méteren a tiszaújvárosiak Olaszországban született 20 éves versenyzője, Bragato Giada az ötödik helyen zárt, akárcsak a doppingeltiltása miatt a nemzetközi mezőnyből három évig hiányzó, ezen a versenyen visszatért Dombvári Bence K1 500 méteren, míg a férfi K-4-ben Erdőssy Csaba, Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Kós Benedek a negyedik helyen végzett. Soha rosszabb kezdést egy világbajnokságon.