DVSC: Átveszi a debreceni önkormányzat Szima Gábor tulajdonrészét

DVSC: Átveszi a debreceni önkormányzat Szima Gábor tulajdonrészét

Rendőrök a pályán, miután a debreceni szurkolók berohantak a gyepre a DVSC-Paks mérkőzés után a debreceni Nagyerdei Stadionban 2020. június 27-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tizenkilenc év után kiszáll a DVSC labdarúgócsapatát működtető cégből Szima Gábor tulajdonos-elnök. A részvényeit a debreceni önkormányzat veszi át – jelentette be Papp László (Fidesz–KDNP) debreceni polgármester mai sajtótájékoztatóján. Mint ismert, a DVSC futballcsapata szombaton esett ki az NB I.-ből, miután csupán 1–1-es döntetlent ért el hazai pályán a vendég Paks csapata ellen. Noha a fejleményről voltak pletykák, a bejelentés mégis meglepetésként hatott, mert Szima Gábor, a DVSC futballcsapatát működtető Debreceni Futball Szervező Zrt. többségi tulajdonosa két hétfői interjújában is úgy nyilatkozott, mint aki a jövőben is többségi tulajdonosa marad a csapatnak.

Az, hogy nem szólalt meg Papp László polgármester szombat óta a DVSC kiesése ügyében, nem jelenti azt, hogy ne foglalkozott volna vele – magyarázta a városvezető DVSC-pólóban a sajtótájékoztatón. Olyan ügy a futball, amely összefogja a város közösségét – jelentette ki.

https://www.facebook.com/drpappl/videos/640806790116475/

A csapatot működtető cég többségi tulajdonosa Szima Gábor (73 százalék), az önkormányzatnak is van azonban kisebbségi tulajdonrésze (25 százalék) az együttest működtető DVSC Futball Szervező Zrt.-ben. Nem volt felhőtlen a tulajdonosok közötti viszony – ismerte el a polgármester. Az önkormányzat a következő hetekben megvásárolja Szima Gábor tulajdonrészét a csapatot működtető cégben. Ezzel közel 100 százalékos tulajdonossá válik a debreceni önkormányzat.

A csütörtöki önkormányzati közgyűlésre rendkívüli előterjesztés készül. Az új igazgatóságban Szima Gábor már nem vállal szerepet. Az új igazgatóság elnökének Szabó Pétert, a Schaeffler-FAG Magyarországi Ipari Kft. ügyvezető igazgatóját javasolják. A tagok közé pedig a város ismert, magánkézben lévő vállallatvezetőit is javasolják. Pénteken pedig rendkívüli igazgatósági ülés lesz a cégnél.

Papp bejelentette azt is, hogy a csapat szakmai igazgatója Tőzsér Dániel, a szombaton visszavonult labdarúgó lesz. Széleskörű összefogásra van szükség a polgármester szerint, ebben a debreceni vállalkozásokra számítanak. A márkanevet és a marketinget is szeretnék megerősíteni, szeretnék a csapatot társadalmasítani.

Egyértelmű célnak nevezte Papp László, hogy a csapat bajnoki címet ünnepelve vívja ki ismét az élvonalbeli szereplés. Azt is mondta, hogy szakmai kérdésekben nem fognak a városházán döntések születni. Az önkormányzat a stabil működési feltételeket szeretné biztosítani. Ezért új szövetséget szeretnének kötni a város nagyvállalkozóival – nekik üzennek az igazgatóság javasolt összetételével – fogalmazott.

Szima Gábor azt mondta, hogy Papp László polgármester hétfő délután hívta fel, hogy találkozzanak. A keddi találkozójukon 10 perc után megszületett köztük a megállapodás – mondta.

Szima Gábor 2001 nyarán érkezett a klubhoz, és azóta többségi tulajdonosa a csapatnak. Azt mondta, hogy a 2010-es években annyira megnőtt a többi klub költségvetése, amivel nem tudta tartani a lépést a csapat. A 19 éves elnöki tevékenységére nagyon büszke, ennek mérlegét majd az utókor ítéli meg. Olyan csapatot ad át – mondta később –, amely erős, annak ellenére is, hogy kiesett az NB I-ből. Minden labdarúgóra számíthatnak a klubnál, mert élő szerződésük van. Anyagilag is stabil lábakon áll a csapat, 300 millió forint van a kasszában, nem kell azonnal pénzért szaladni – fogalmazott Szima. Kint lesz a jövőben is minden hazai mérkőzésen, és szavai szerint számíthat támogatására a jövőben is a klub – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón ott volt Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő – korábbi polgármester – is. Ő arról beszélt, hogy a DVSC hasonló helyet foglal a debreceni identitásban, mint Szabó Magda, a Nagytemplom vagy a Csokonai színház. Ezért fontos szerinte a városnak a futballcsapat.