Egy évvel elhalaszthatják a nyári labdarúgó Európa-bajnokságot

Egy évvel elhalaszthatják a nyári labdarúgó Európa-bajnokságot

A magyar válogatott játékosai a Magyarország - Horvátország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés végén a Groupama Arénában 2019. március 24-én (Fotó: MTI/Czagány Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) honlapján közölte: jövő kedden tanácskoznak arról, miként folytatódjanak az európai bajnokságok, illetve nemzetközi versenysorozatok.

A közlemény szerint a szervezet jövő kedden videokonferencián tárgyal a koronavírus-járvány terjedése miatt kialakult új helyzetről. A beszélgetésen az 55 tagszövetség képviselői, az európai klubok szövetségének igazgatótanácsa, a nemzeti bajnokságok megbízottjai, illetve a játékos-szakszervezet (FIFPro) küldöttei vesznek majd részt.

A megbeszélésen a bajnokságokról, a nemzetközi kupasorozatokról és a nyári, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságról is szó lesz. Az UEFA a megbeszélések után ad további tájékoztatást a kialakult helyzetről.

Időközben a francia L'Équipe lap arról ír, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség a jövő keddre kiírt videokonferenciáján az Eb elhalasztását fogja bejelenteni a tagállamok számára. Mivel nem számítanak komoly ellenállásra az országok szövetségei részéről, aznap hivatalossá is válhat a torna átütemezése – derül ki a Nemzeti Sport szemléjéből.

A L'Équipe szerint emiatt az egyeztetés lényegében formális lehet, az UEFA bizottságain belül ugyanis már elhatározták, a WHO által világjárványnak minősített koronavírus miatt nem kockáztatnak: inkább elhalasztják az egész tornát, így pedig 2020 helyett 2021-ben rendezhetik meg a kontinensviadalt. Ez lenne a torna történelmében az első alkalom, hogy eltérnek a hagyományos, négyévenkénti megrendezéstől.

A koronavírus-járvány miatt az olasz bajnokság április 3-ig biztosan szünetel, a spanyol bajnokság két soron következő fordulóját elhalasztották, a BL-résztvevő csapatok közül a Juventus és a Real Madrid játékosai karanténban vannak, az Európa-ligában pedig két olasz és spanyol érdekeltségű nyolcaddöntős párharc első mérkőzését nem tudják lejátszani a koronavírus-járvány miatt. A többi bajnokság nagy részét zárt kapuk mögött bonyolítják.