Egy körömrágós meccsen döntetlent játszott a magyar férfikéziválogatott az olimpiai bajnok dánokkal

Egy körömrágós meccsen döntetlent játszott a magyar férfikéziválogatott az olimpiai bajnok dánokkal

Hornyák Péter gólt lő az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság E csoportjának második fordulójában játszott Dánia-Magyarország mérkőzésen a svédországi Malmőben 2020. január 13-án (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Andreas Hillergren)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha Oroszország kemény diónak számított, akkor ez hatványozottan volt igaz a világ- és olimpiai bajnok dánokra, akik ráadásul rendezőként léptek pályára a magyar csapat ellen. Mivel meglepetésre Mikkel Hansenék az első körben egy góllal kikaptak Izlandtól, így nekik a továbbjutás szempontjából sem volt mindegy, mit játszanak ellenünk.

A meccset aztán a magyar válogatott kezdte nagyobb elánnal, az ötödik percben 3-1 volt a javunkra, a dánok már az elején nekiálltak reklamálni. A házigazdák sztárja, Mikkel Hansen egy hetessel közelítette az eredményt, Mikler azonban megint jól kezdte a meccset, kritikus pillanatban tudott védeni. Egy gyors gólváltás, és Bóka szép elfutása, alul elpörgetése után 4-3-ra alakult az eredmény a 8. percben.

Az első tíz percben a magyarok hatékonyan tudtak elfutásból gólokat dobni, a dánok ugyanakkor tartották velünk a lépést. Tizenegy perc után is maradt az egygólos magyar előny, 5-4. A parádé egy hatalmas Győri bombával folytatódott, amire Hansen csak egy kapufáig jutott hetesből, 6-4.

Tizenhat perc után 8-6 volt az állás nekünk. Reklamációból pedig kijutott nekünk is, a magyar kispadon azt tették szóvá, hogy a nyolcadik magyar találat után a dánok kapusa, az egyébként kifejezetten jól védő Landin elég sportszerűtlenül és idegből meglökte a gólszerzőt, Nagy Bencét. Közben a pályán Mikler is remekelt, 18 perc alatt kilenc lövésből hármat fogott meg, és ekkor háromra nőtt a magyar előny, 9-6. A dánok egy kiállítás után lapot húztak 19-re, és kapus nélkül támadtak, ám egy kapufa után, a saját hatos sarkáról Nagy az egész pályát átdobva talált a kapuba, 10-6.

Ekkor magasabb hőfokra kapcsoltak a dánok, és feljöttek 10-9-re. A gőzhenger pedig nem állt meg, négyet lőttek egymás után, és ezzel 10-10-nél kiegyenlítettek. A dánokat a szélső, Bramming pörgette, aki immár harmadjára talált be, 11-11. Ekkor egy elég sunyi dán szabálytalanságot néztek el simán a szélső Bóka ellen a lett bírók, se kiállítás, se büntető. Nálunk aztán egyből jött egy két perc, de az ellenfél ezt egyből nem tudta kihasználni. Sőt, érkezett Szita, majd egy Mikler védés. A félidőt pedig egy hatalmas magyar gól zárta le, Máthé Dominik, 13-11!

A második játékrész egy gyors gólváltással kezdődött, 14-12. Kemény adok-kapok ment ezután, és ugyan a kétgólos eredmény a 39. percben is megvolt még, ám a 17-15 ellenére mintha egy leheletnyit pontatlanabbak lettek volna a támadások. A dánok ekkor azzal próbálkoztak, hogy a kapust is lehozták így heten jöttek a hatra. Mikkel Hansen így dobott akciógólt is, és érezhetően ráléptek a gázra a hazaiak, 17-16. Miközben a dánok szövetségi kapitánya folyamatosan csinálta a műsort, szinte egyetlen bírói ítélettel sem volt elégedett, addig Szita lőtt egy nagy gólt. Erre újra válaszolt az ellenfél, 18-17.

Sajnos nem ment a beállós játékunk, onnan nem sikerült a gólszerzés. A 43. percben aztán kiegyenlítettek a dánok. A ferencvárosi Nagy gyorsan lehűtötte a kedélyeket, újabb találatával egygólos előnnyel fordultunk az utolsó negyedórára. Aztán jött a második játékrészben beálló Balogh, és újra kettővel léptünk el. A dánok megint a hétemberes játékot próbálták, amikor Hornyák arcon vágott egy dánt és két percre ki is állították. Erre jött Bramming, és 20-19-re szépített. De válaszul emberhátrányban is betaláltunk Balogh révén.

Nagyot harcolt, és megverte az oroszokat a magyar férfikézilabda-válogatott | Magyar Hang

Az Eb nyitómeccsén 26-25-re nyertünk Malmőben. Először nyertek nagy tornán a férfiak az orosz csapat ellen.

Tíz perccel a vége előtt egy újabb Balogh hetes után 22-20 lett az eredmény, és emberelőnybe kerültünk, ám jött Bramming és szépített. Megint egyre fogyott az előny, ami egy következő Balogh büntető után megint kettő lett, 23-21. Sajnos azonban megint kiállítottak egy magyart, Sipos ült le két percre. Aztán végre megint parádézott Mikler, a tizedik védésével Hansent mattolta. A magyarok ismét a beállós játékot erőltették, és ebből újabb hetest kaptunk, ám Balogh az ötödik büntetőt sajnos kihagyta.

Hat perccel a vége előtt megint Bramming jött, és ismét egyre faragta a magyar előnyt, 22-23. A magyar szakvezetés ekkor beküldte Bartók Donátot, ám a játékost azonnal lökés miatt kiküldték két percre, és ezt kihasználva a dánok kiegyenlítettek. Nem sikerült kibekkelni az emberhátrányt, és mikor máskor szerzi meg Dánia először a vezetést a meccs során, mint négy perccel a lefújás előtt, 24-23. Másféllel a vége előtt aztán jött Szita, hogy egy oltári bombával egyenlítsen.

Megint körömrágós végjáték kezdődött, csakúgy, mint az oroszok ellen. A bírók 37 másodperccel a vége előtt nem fújtak belemenést, pedig Lauge kézzel ellökte Bánhidit. Nyolc másodperccel a vége előtt aztán kikérte utolsó idejét a magyar csapat is. Maradt nyolc másodpercünk egy támadásra! Az eredmény azonban már nem változott, 24-24-gyel zártunk.

Látatlanban szinte mindenki aláírta volna a döntetlent, ám a meccset látva – hogy mindössze egyszer vezetett az ellenfél, miközben a játékosai messze formán alul játszottak – a mieink szomorkodhattak inkább, hogy végül nem jött össze a teljesen megérdemelt győzelem. Ennek ellenére, az eredmény igazán bravúros, semmi kétség, nagyot ment a válogatott.

A magyar csapatnak a most elért iksszel 3 pontja lett, és második a csoportban az egypontos Dánia, és az izlandiaktól 34-23-ra kikapó, nullapontos Oroszország előtt. A mieink az utolsó csoportmeccsüket a két kör után az E-csoportot vezető Izlanddal január 15-én, szerdán játssza majd 18 óra 15 perctől.

Kézilabda-Európa-bajnokság, férfiak
Csoportkör, 2. forduló – E-csoport, Malmö
Játékvezetők: Licis, Sondors (lettek)

Dánia–Magyarország 24-24 (11-13)