Emberhátrányban is 5-1-re verte a Barcelona a Ferencvárost

Emberhátrányban is 5-1-re verte a Barcelona a Ferencvárost

Lionel Messi, a Barcelona játékosa ferencvárosiak gyűrűjében a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában játszott FC Barcelona – Ferencvárosi TC mérkőzésen a barcelonai Camp Nou stadionban 2020. október 20-án (Fotó: MTI/AP/Joan Monfort)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Huszonöt év után kezdhetett Bajnokok Ligája csoportkörös meccset a Ferencváros, amely története során először találkozott a katalán Barcelona együttesével. Az első percekben inkább a Fradi tűnt kezdeményezőbbnek, többet birtokolták a labdát. A magyar csapat szerencsére szemmel láthatóan nem illetődött meg a neves ellenféltől.

Az első kapura tartó lövésig a 6. percig kellett várni. Blazic buktatta Coutinhót, így jó 25 méterről járt szabadrúgás a tizenhatos bal oldaláról, ám Messi laza lövését Dibusz szépen hárította. Ekkor átvette az irányítást a házigazda, de a Fradi állta a sarat. Kritikus pillanatokban mindig sikerült valakinek odaérnie, becsúszni, tisztáznia. Sőt, a 11. percben már-már mindenki elhitte, hogy a bal oldalon elszaladó Tokmac kapufás bombagólt akasztott Neto hálójába, de sajnos közbeszólt a játékvezető sípja: a ferencvárosi támadó lesre futott a passz pillanatában, így nem adták meg az amúgy mutatós löketet.

Egy perccel később Messi próbálkozhatott megint: azonban ballal jócskán a léc fölé nyeste a kissé jobbról, mintegy harminc méterről járó szabadrúgást. Az első negyed órában abszolút egyenlő ellenfél volt a Fradi. Az első kifejezetten veszélyes Barcelona akcióig 16 percet kellett várni. Ekkor Messi gyorsított fel, senki sem tudta követni, a lövését Dibusz kitolta, majd a kapu előtt csordogáló labdát Blazic takarított el a berobbanó Fati és Coutinho elől.

A 19. percben egy hajszál választotta el a Fradit a vezetéstől. Egy felfutás után Tokmac tartotta meg okosan a labdát, majd passzolt az érkező Isaelnek, aki iszonyatos erővel bikázta kapufára a labdát. A 22. perc elején ismét szabadrúgáshoz jutottak a katalánok. Ismét Messi állt a labda mögé, és a büntetőterület jobb oldaláról, úgy 21 méterről lőhetett, ám cselesen átpasszolta az üresen álló Coutinhónak, aki senkitől sem zavartatva szerencsére felé lőtte a játékszert.

A 27. percben Messi kezdett sasszéba, remekül cselezett három védő között, a végén pedig Kovacevic rúgta fel a tizenhatoson belül: büntető. A labda mögé a sértett állt, és hiába érezte Dibusz, merre kell vetődnie, az argentin nem kegyelmezett, 1-0. Ezzel közben Messi rekordot állított be, ugyanis a Fradi volt a 36. csapat a BL-ben, amelyik ellen pályafutása során betalált.

A 32. percben Laidouni kapott sárga lapot, miután jobb középen csúnyán felrúgta Robertót. A 35. percben Civic kevergetett ügyesen a jobb oldalon, majd beadta, ám Neto leszedte a játékszert a berobbanó ferencvárosiak elől. Három perccel később Dibusz védett hatalmasat: megint Messi cselezgetett a tizenhatoson belül, ám remek passzából Fati lövését lábbal hárította a magyar hálóőr. Egy perccel később Messi rúgott kapufát, ám akcióját les miatt visszafújták, így ha belövi, akkor sem ért volna gólt.

A 39. percben egy gyors ferencvárosi akcióban ismét Tokmac indult, tartotta meg ügyesen a labdát, majd passzolt Zubkov elé, aki rém rosszul találta el bő tíz méterről. Az utolsó öt percben ha lehet, még nagyobb nyomás alá helyezte a Fradit a Barcelona, és ez sajnos be is érett. De Jong adott egy borzasztóan jó passzt a még nem egészen 18 éves Fatinak, aki a 42. percben csizmaszárral kicsipkézte Dibusz kapujának jobb alsó sarkát, 2-0. Két perccel később Civic is besárgult, becsúszva szerelt volna, ám elég csúnyán eltalálta Trincaót.

Az első 45 percben több dolog nem történt, a Barca 2-0-val mehetett az öltözőbe. Félidei statisztika szerint a labdabirtoklás 62-38 százalék volt a házigazdák javára, akik tizenhárom, míg a Fradi négy lövést eresztett meg az első játékrészben. A passzok számában is akadt némi Barca fölény: a házigazdák 88 százalékos pontosság mellett 345-ször, míg a magyar bajnok 80 százalékos pontosság mellett 154-szer passzoltak.

A félidőben senki sem cserélt. A Barcelona ott folytatta, ahol az első félidőben abbahagyta: nem erőltették meg magukat, de ha kellett, ritmusváltással veszélyes helyzeteket dolgoztak ki a magyar kapu előtt. Az 52. percben így jött a hazaiak harmadik találata: megint Messi cselezgetett a tizenhatoson belül, majd balra passzolt, amit Fati egyből Coutinho elé sarkalt, aki nem kegyelmezett, 3-0.

A második játékrész talán első veszélyesnek ígérkező ferencvárosi akciójáig a 60. percig kellett várni: megint Tokmac futott el szépen a jobb oldalon, ám a jó visszapasszát Isael nagyon csúnyán felé bombázta. A 61. percben öt ember jött be összesen: a Barcelonánál Roberto, Trincao és Fati jött le, őket Firpo, Dembélé, valamint Pedri váltotta. Rebrov Civicet és Laidounit hozta le, helyüket Heister és Somália vették át.

A 68. percben Zubkov ugratta ki Tokmacot, akit Piqué nem tudott tartani, a tizenhatoson belül lerántotta, amiért büntetőt kapott a Fradi, a spanyol védőt pedig kiállította a játékvezető. Haratin higgadtan gurított a jobb alsóba, szépít a Fradi, 3-1!

A gól és a kiállítás kissé megzavarta a Barcelonát, amely a meccs során először szorult be a saját kapuja elé. A Fradi játékosai vérszemet kaptak, és türelmes passzokkal nyomás alá helyezték a katalánokat. A 75. percben a nemrég beállt Mak futott el a baloldalon, ám a lövése végül az oldalhálót érte. A 80. percben Somália balról érkező beadását Boli jobbal tízről a bevetődő Lengletbe rúgta, ám les miatt amúgy se ért volna a találat.

Emberhátrányban is megrázta magát a Barcelona: a 82. percben Messi remek passzából Dembélé futott el a jobb oldalon, Heister képtelen volt megállítani őt, így középre tudta adni a labdát, amit az érkező Pedri könnyedén begúrított Dibusz mellett a kapuba, 4-1.

A 88. percben egy jó keresztpassz után Mak lőhetett jobbal kissé balról úgy 13 méterről kapura, ám vetődve mentett Neto kapus, a kipattanót Lovrencsincs lőtte jócskán felé. A végére kiütés lett: megint Messitől indult az akció, passzát Dembélé úgy kilencről bevarrta, 5-1.

A 91. percben ismét Messi veszélyeztetett, ám szabadrúgását Dibusz kitolta. Egyéb már nem történt a hosszabbításban, így 5-1 lett a vége. A Barcelona még emberhátrányban is képes volt egy pillanat alatt ritmust váltva gólokat rúgni, Messi remek karmestere volt a csapatának ezen az estén is. Így sajnos a csoda elmaradt, a Fradi kikapott a BL-nyitányon.

A csoport másik meccsén a Juventus 2-0-ra nyert Morata két goljával a Dinamo Kijev otthonában. Jövő hét szerdán, október 28-án a Ferencváros hazai pályán fogadja majd az ukrán együttest a 2. fordulóban.

Bajnokok Ligája. Csoportkör – 1. forduló
Barcelona – Camp Nou. Nézők nélkül
Játékvezető: Sandro Schärer – partjelzők: Stephane De Almeida, Bekim Zogaj (svájciak)

Barcelona – Ferencváros 5-1 (2-0)
Gól
: Messi (27.), Fati (42.), Coutinho (52.), Pedri (82.), Dembélé (89.), illetve Haratin (70.)
Sárga lapok: Laidouni (32.), Civic (44.), Haratin (85.), Kovacevic (91.)
Piros lap: Piqué (68.)

Barcelona: Neto – Sergi Roberto (Firpo 61.), Piqué, Lenglet, Dest – Pjanic (Busquets 76.), F. De Jong – Trincao (Dembélé 61.), Coutinho (Araújo 71.), Fati (Pedri 61.) – Messi. Edző: Ronald Koeman

Ferencvárosi TC: Dibusz – Botka (Lovrencsics 77.), Blazic, Kovacevic, Civic (Heister 61.) – Laidouni (Somália 61.), Haratin, Sigér – Zubkov (Mak 71.), Isael, Tokmac (Boli 71.). Edző: Szerhij Rebrov