Fájó búcsú az Európa-bajnokságtól: egy sima vereséggel valószínűleg az olimpia is elúszott

Fájó búcsú az Európa-bajnokságtól: egy sima vereséggel valószínűleg az olimpia is elúszott

Szita Zoltánt ápolják az olimpiai kvalifikációs kézilabda-Európa-bajnokság középdöntője negyedik fordulójában játszott Magyarország–Portugália mérkőzésen a svédországi Malmőben 2020. január 22 -én (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Andreas Hillergren)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az utolsó csoportmeccs előtt még az elődöntő is elérhetőnek tűnt, a Portugália elleni összecsapáson azonban nemcsak a továbbjutásról, de az olimpiáról szőtt álmok is darabokra hulltak, a magyar válogatott sima vereséget szenvedett, a vége 26-34.

A fiatal, rutintalan, legjobbjait nélkülöző magyar csapat voltaképpen esélytelenül érkezett az osztrák–norvég–svéd közös rendezésű férfikézilabda-Európa-bajnokságra. Ehhez képest bravúrt bravúrra halmozva az első helyen jutott tovább a csoportjából, kiejtve Oroszországot és a világbajnoki címvédő Dániát. A középdöntőben aztán már egyértelműen érződött, hogy az eleinte felszabadultan játszó játékosok megérezték a lehetőség miatti terhet, mindez a fáradtsággal együtt jelentős visszaesést okozott. Bár a papíron jóval erősebb Szlovéniát legyőztük, Norvégiától sima vereséget szenvedtünk (29-36), és a svédek elleni mérkőzés hajrája sem adott okot bizakodásra, hiszen az utolsó tizenhárom percben képtelen volt gólt szerezni a magyar csapat (18-18-ról buktunk 18-24-re).

Egy Portugália elleni győzelemmel még így is lett volna esély a továbbjutásra. Sajnos azonban nehézkesen, fáradtan és dekoncentráltan játszottak a fiúk. Ennek ellenére tapadni tudtak a portugálokra, akik az első félidőben egy-két góllal vezettek, de mindvégig érezhető volt, hogy a magyar csapatban nincs meg a kellő erő a fordításhoz. A második félidőben 20-22 után a portugálok felpörgették a játékot, hét góllal elléptek, onnan pedig már nem volt visszaút.

Nem volt azonban mindegy a vereség mértéke, hiszen ha négygólos különbséggel kapott volna ki a csapat, akkor egy izlandi győzelem a svédek ellen azt jelentette volna, hogy ott lehetünk az olimpiai selejtezőben. Sajnos azonban a portugálok annyira elkapták a fonalat, hogy képtelenség volt tartani a tempójukat, nekik minden összejött, minden lövés bepattant, nekünk semmi. A 34-26-os vereség azt jelenti, hogy az izlandi–svéd meccstől függetlenül elúszott az olimpiai selejtező.

– A siker kapujában úgy tűnik, tele lett a gatya sokaknál – fogalmazott a meccs utáni értékelésében Bánhidi Bence, aki a legjobb teljesítményt nyújtotta a tornán a magyar válogatottból. Gulyás István szövetségi kapitány a mentális mellett a fizikai fáradtságot emelte ki, hangsúlyozta azonban, hogy nagyon büszke a csapatra, amely így is remek teljesítményt nyújtott a tornán.