Liu Shaolin Sándort olimpiai győzelme után zárták ki, Liu Shaoang bronzérmet szerzett

Liu Shaolin Sándort olimpiai győzelme után zárták ki, Liu Shaoang bronzérmet szerzett

Liu Shaolin Sándor (b) és Liu Shaoang a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének középdöntője után a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 7-én. (MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egyéni futamokkal folytatódott a rövid pályás gyorskorcsolyázók versenye a pekingi téli olimpián. 500 méteren magyar részről a nőknél Jászapáti Petra, a férfiaknál pedig az amerikai születésű John-Henry Krueger,  Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor indult. Mindannyian tagjai voltak a szombaton bronzérmet szerzett vegyes váltónak, és az egyéniben is esélyesnek számítottak.

Jászapáti Petra remekül kezdte a versenyt, futamgyőztesként jutott elődöntőbe, ahol a harmadik lett, így a B döntőbe kvalifikálta magát, végül pedig a hetedik helyen zárt. John-Henry Krueger futamgyőztesként végzett, egy ütközése miatt azonban kizárták. A Liu testvérek azonban nagyszerű teljesítményt nyújtva, és egy kizárásnak is köszönhetően döntőbe jutottak.

A döntőben jól kezdtek a magyar versenyzők, akik három kínai korcsolyázóval együtt szálltak harcba az éremért, ám a futamot a jégre került szennyeződések miatt hamar leállították. Az újraindítást követően a Liu testvérek ismét jól helyezkedtek, egy pillanatban mindketten dobogós helyen álltak, sajnos azonban Liu Shaoang egy ütközés után lelassult, testvére azonban élre állt. Liu Shaolin Sándor hatalmas tempót diktált, a hazai pályán versenyző kínaiak sorra maradtak le, egyetlen riválisa tartotta csak vele a lépést, de a jégen ő sem tudta megelőzni.

Néhány percig úgy tűnt, hogy Liu Shaolin Sándor újabb olimpiai bajnoki címet nyert, hosszú videózás után azonban a bírák kizárták a győztest, így a korábban második kínai korcsolyázó, Zsen Ce-vej (Ren Ziwei) kapja az aranyérmet. Liu Shaoang a kizárás miatt feljött a harmadik helyre, bronzérmet szerzett Pekingben!  

A rövid pályás gyorskorcsolyában gyakran előfordul az utólagos kizárás – négy éve Liu Shaoangot például minden egyéni számban diszkvalifikálták –, aktuális indoklásként azonban egy olyan esetre mutattak a bírák, amelyből tucatnyi előfordul egy futam során. A döntnökök szerint Liu Shaolin Sándor az egyik előzésekor hozzáért a kínai riválisához, ez azonban nem tűnt szándékosnak, és nem befolyásolta a versenyt. Sokkal súlyosabbnak látszott, amikor Zsen Ce-vej a cél előtt két kézzel rántotta vissza a magyar versenyzőt, de elkeseredett tettét nem minősítették a bírák, így ő lett az olimpiai bajnok.

– Érzelmi hullámvasút volt az utolsó fél óra – mondta a közmédiának Liu Shaoang a verseny után. – Próbálok diplomatikusan válaszolni, próbálok higgadt maradni. Kicsit elvesztettem a fejem, elragadtak az indulatok, de próbálok lenyugodni, elfelejteni, ami történt, és készülök a következő futamokra – fogalmazott az olimpiai bronzérmes. Arra a kérdésre, hogy vajon volt-e a szembe szél – vagyis a bírák a hazaiakat segítették-e –, a versenyző azt felelte, hogy sok jót és sok rosszat is kaptak. – Visszafújták a futamot az elején, ami rosszul jött ki, mert erősnek éreztem magam, a második nekifutásban pedig ennyi volt sajnos.

Liu Shaoang a szabálytalanság kapcsán elmondta, az elején a kínaiak sokat használták a kezüket. – De nem én vagyok a bíró, sajnos nem én döntök. Ezt el kell fogadni, és tovább kell lépni rajta. Örülök a bronznak.

Ezzel azonban mégsem ért véget a történet, a magyar csapat ugyanis megóvta a döntőt, így még változhat az eredmény. Az elmúlt napok eseményei alapján, különös tekintettel a bírák ténykedésére, meglepetés lenne, ha változtatnának a sorrenden.

Erre utalt Bánhidi Ákos, a magyar csapat edzője és menedzsere is: „Sosem történt még meg, hogy visszaadjanak aranyat, de hátha most – fogalmazott. – Nem tartjuk igazságosnak, ami történt, ezért hivatalosan is óvunk. Ezzel a futammal sok probléma volt. Olimpiai aranyéremről van szó, nem hagyhatjuk szó nélkül.”