Bronzérmes lett a magyar gyorskorcsolyázók vegyes váltója

Bronzérmes lett a magyar gyorskorcsolyázók vegyes váltója

Krueger John-Henry, Jászapáti Petra, Liu Shaoang, Kónya Zsófia, Liu Shaoling Sándor (b-j), a magyar rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltójának tagjai a csapatverseny virágceremóniáján a pekingi téli olimpián a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 5-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harmadik helyen végzett Magyarország a gyorskorcsolyázók vegyes váltójának versenyén a 2022-es pekingi téli olimpián, miután egy bukást követően kizárták a Kína és Olaszország mögött harmadikként célba érkező kanadai csapatot, így végül összejött a bronzérem a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia összeállításban versenyző magyar együttesnek.

A döntő feszültségét mutatta, hogy az első rajt első kanyarjában a mieinket is érintő bukással indult, így újraindították a mezőnyt. A második rajtot sem kapta el jól a magyar csapat, ám idővel a második, harmadik helyen küzdöttek a mieink, amikor a nők utolsó váltásánál a kanadai ellenfél hátulról felrúgta Kónyát, és ezzel elszállt az esély arra, hogy harcba szálljanak a magyarok a győzelemért, se Jászapáti, se Liu Shaolin Sándor, se a testvére, Shaoang nem tudott már érdemben felzárkózni az élmezőnyhöz, így értek be negyedik helyen. Egy videózást követően azonban kizárták a kanadaiakat, így egy helyet előre lépve felállhat a Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és a negyeddöntőző Krueger John-Henry alkotta öt fős magyar csapat a dobogóra. Ez volt egyébként a magyar olimpiai csapat történetének nyolcadik téli olimpiai érme.

A téli ötkarikás játékok történetében először rendeztek ilyen számot a gyorskorcsolyázóknál, így a döntő mindenképp történelminek számított. Főleg úgy, hogy a végső futam, az elődöntő és a negyedöntők egymás után jöttek, így sokat számított, ki hogyan bírja a tempót. A magyarok szemmel láthatóan jó erőben voltak, egyre jobban mentek a döntő előtti két futamban. 

A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia összeállítású magyar csapat már az elődöntőben is nagyot ment az aranyéremre hajtó házigazda Kínával, valamint az oroszokkal és az amerikai együttessel. Jászapáti kezdett, méghozzá remekül, ugyanis a második helyről élre került, innen adta át Kónyának a stafétát, aki ugyan visszacsúszott másodiknak, de a két Liu nem hibázott, így féltávnál első volt a magyar csapat. Aztán megint a kevesebbet pihenő Kónyánál volt egy hely visszacsúszás, de a többiek ismét javítottak, azaz 2:38.052 perccel sikerült megnyerni a futamot a hazaik előtt. Hosszas videózás után alakult ki a végeredmény, az oroszokat és az amerikaiak kizárták.

A váltó futamgyőzelemmel hangolt az elődöntőre is. A Liu Shaolin Sándor, Krueger John-Henry, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia felállásban versenyző négyes 2:38.396 perces időt ment. Kónya kezdett, de gyorsan visszaesett az utolsó helyre, innen indította Jászapátit, aki feljött a harmadiknak. Krueger tovább javított a pozíción, majd Liu az élre is állt, de amikor ismét Kónya jött – a  verseny legkritikusabb része, amikor férfi vált női versenyzőt – újra hátrébb került a magyar váltó egészen a harmadik helyig. Jászapáti után Krueger egy pozíciót javított, végül egy brutálisan kemény véghajrával, egy remek előzéssel Liu Shaolin az utolsó kör előtt az élre került, és nyert.

Ami az egyéni számokat illeti, ott is jól mentek vasárnap a magyarok. Ahogy arról az MTI is beszámolt a férfiaknál az esélyeknek megfelelően mindhárom magyar induló, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry is futamgyőztesként jutott tovább a rövidpályás gyorskorcsolyázók férfi 1000 méteres selejtezőjéből. A nőknél Jászapáti Petra futammásodikként továbbjutott a női 500 méteres selejtezőjéből a pekingi téli olimpián, míg Kónya Zsófia kiesett.

Legközelebb két nap múlva, hétfőn lesznek majd magyar érdekeltségű rövidpályás gyorskorcsolya versenyek: női 500 méter futamai 12.30-tól, míg a férfi 1000 méteres távjának versenyei 12.44-től jönnek majd.