Győzelemmel kezdte a 2024-es évet a magyar válogatott

Győzelemmel kezdte a 2024-es évet a magyar válogatott

Szoboszlai Dominik gólöröme a Magyarország-Törökország barátságos labdarúgó-mérkőzésen a Puskás Arénában 2024. március 22-én. Mellette Kerkez Milos (j2) és Varga Barnabás (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Törökország ellen kezdte meg felkészülését a nyári németországi Európa-bajnokságra a magyar labdarúgó-válogatott. Hogy a magyar-török barátságnak köze lehetett-e hozzá, nem tudni, de az első negyedóra inkább a tapogatózásról szólt. Magyar részről Szoboszlainak akadt egy jó beindulása Kerkez passza után a 3. percben, de sajnos hamar elhalt az akció. Hiába erőltette a beadásokat is magyar csapat az elején, a betett labdák finoman szólva sem voltak igazán pontosak, komoly veszélyt nem tudtak kialakítani a mieink, Varga fejére sem sikerült varázsolni a játékszert. Látszott az is, a vendégek nem szeppentek meg a Puskás Aréna teltházától, volt több jó kombinációjuk a magyar tizenhatos előtt, de szerencsére ezek is elhaltak. Az első negyedóra végén Yildiz indításából Yüksek indult meg a bal oldalon, majd Balogh mellől ballal lőtt az ötös bal sarkánál, a löketet azonban szépen védte Gulácsi.

A 24. percben jobbról adódott lehetőség, Szoboszlai jó 35-ről szélről beívelt szabadrúgása ragadt Sallaira, de ő már nem tudta visszatenni a tizenhatos sűrűjébe a labdát. Sallai továbbra is lendületben volt, a nevéhez fűződött, hogy a 24. percben először sikerült eltalálnia a magyar csapatnak a török kaput. A Freiburg magyar légiósának lövését azonban hárította a török hálóőr, Günok. Nem sokkal később kényszerű cserét hajtott végre a török együttes, Yilmaz helyére Müldür érkezett a védelembe. Az első félóra végén a törökök veszélyeztettek a magyar kapu előterében, több jó passz, és a magyar védelem dadogása mellett végül a vendégek szabélytalansága vetett véget a török atakknak.

A 31. percben Sallai lódult meg a török térfélen, ám nem vette észre az üresen robogó Negót, a törökök két szerelés után kitessékelték a labdát, amire Nego lecsapott, és felrúgták. Szoboszlai jobbszélről belőtt újabb labdájára újfent Sallai robbant be, aki a léc alá bombázott úgy jó öt méterről, de a török kapus megint a helyén volt, és kitolta a labdát. A 41. percben egy pillanatra megfagyott a magyar szurkolókban a vér: egy gyors és pontos passzkombinációval a törökök bolondot csináltak a magyar csapat balszárnyából, Kökcü lőtt aztán végül kapura, amit a vetődő Gulácsi magabiztosan megfogott. Egy bő perccel később Akgün már jobbról tüzelt jó 15 méterről, ezt a labdát is fogta a Lipcse magyar hálóőre. A félidő egy perces ráadással zárult. Hogy pontosan mit tervezett a szövetségi kapitány, Marco Rossi, nem tudni, de az biztos, hogy sokszor nem tetszett neki, amit látott, ugyanis többször is elég idegesen magyarázott, gesztikulált a kispad előterében.

A szünetben egyet cserélt a magyar válogatott: Nego helyett Bolla érkezett, Rossi pedig fel is tüzelhette a csapatot, ugyanis a második félidőt elég vehemensen kezdte a csapat. A törökök mintha bent maradtak volna az öltözőben: rögtön Szoboszlai próbált labdát szerezni, amiből balról, jó helyről járt megint egy szabadrúgás. A beívelés ugyan nem sikerült a legjobbra, de Ünal kézzel ért a labdába, így büntetőhöz jutott a magyar csapat. A tizenegyest Szoboszlai kegyetlenül bevarrta a bal alsóba, 1-0!

A bekapott gól után felpörgött a török válogatott: az 55. percben Calhanoglu lőtt jobbal kapura úgy 21 méterről, amit Gulácsi ütött ki a bal felsőből, a középre kiérkező labdát pedig Yilmaz ollózta jobbal úgy hat méterről a jobb alsó mellé. Nem sokkal később egy jó védekezést követően Szoboszlai iramodott meg, aki Sallainak passzolt, ám őt fellökték, amiért Akaydin sárgát is kapott. A szabadrúgásból aztán nem lett semmi. A 60. percben posztra cserélt Rossi, Kerkez helyett Nagy Zsolt, Nagy Ádám helyett Styles érkezett. Cseréltek a törökök is, Ünalt Yazici váltotta csatárposzton. A 66. percben nagy tűzijáték lehetősége következett, ám hiába adódott három ember előtt is lehetőség, veszélyes kapura lövés nem jött össze. A 67. percben újoncot avatott a magyar válogatott, Balogh helyére Dárdai második fia, Márton érkezett a védelembe.

Ezt követően a törökök percei következtek, több veszélyes helyzetet is kidolgoztak, a 71. percben Yildiz lépett meg a frissen beállt Dárdai mellől egy remek ívelés után, 14-ről lőtt is, de Gulácsi bravúrosan hárított. A vendégek ezután is perceken át nyomtak, beszorítva a mieinket a védekező harmadba. A 80. percben újabb cserék érkeztek a magyar együttesbe: a ferencvárosi Varga helyett a Dél-Koreában légióskodó Ádám Martin, míg Sallai helyett Kleinheisler állt be a meccs hajrájára.

A végén jöhetett volna a csattanó! Miután nem hozott sziporkázó játékot az idei nyitány, a hosszabbításban még egy Kleinheisler kipattanót gurított a hálóba Schäfer szemfülesen a 92. percben, de sajnos lesen állt, így a találatot videózás tán visszavonták! Maradt hát az 1-0! Négy nap múlva, 26-án 19 órától Koszovóval játszik legközelebb a magyar csapat szintén a Puskás Arénában.

Felkészülési mérkőzés
Budapest, Puskás Aréna, 58 ezer néző. Játékvezető: Bartosz Frankowski, illetve Marcin Boniek, Jakub Winkler
Magyarország-Törökország 1-0 (0-0)
Gól: Szoboszlai (47. 11-es)
Sárga lap: Akaydin (57.), ill. Nagy Zsolt (87.)
Magyarország: Gulácsi - Balogh (Dárdai M. 67.), Lang, Szalai A. - Nego (Bolla 46.), Kerkez (Nagy Zs. 60.), Nagy Á. (Styles 60.), Schäfer, Szoboszlai, Sallai (Kleinheisler 80.) - Varga (Ádám 80.)
Törökország: Günok - Yilmaz (Müldür 28.), Kabak, Akaydin, Celik - Calhanoglu, Yüksek, Yildiz, Kökcü, Akgün (Yilmaz A. 76.) - Ünal (Yazici 61.)