Orbán Viktor: Budapest olimpia nélkül nagy léptékekben már aligha tud fejlődni

Orbán Viktor: Budapest olimpia nélkül nagy léptékekben már aligha tud fejlődni

Képünk csak illusztráció. Orbán Viktor mellel vesz le egy egy labdát a Karmelita kolostor erkélyén

Fotó: Orbán Viktor /Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A futballban követtem el a legnagyobb hibát az elmúlt tíz évben: hatvannégyezres stadiont építettünk kilencvenezres helyett. Kishitűek voltunk, és ez hiba – többek közt erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Sportnak adott hosszú interjújában.

Ebben a kormányfőt egyebek mellett arról is kérdezték, hogy van egy nyilvánosan is gyakorta hangoztatott elméletet, mely szerint a magyar válogatott nem az elmúlt évek hazai futballfejlesztései miatt jó, sőt, azok ellenére. – Ezek kínban fogant komcsi magyarázkodások. A dolgok egy országban általában együtt mozognak jó vagy rossz irányba. (...) A magyarok mint közösség, ez a tíz-egynéhány millió ember együtt kezdett el mozogni fölfelé. Nagyobb teljesítményekre képes. Többet vár el az élettől. Nem azt mondja, hogy az is jó, ha nem lesz rosszabb, hanem azt mondja, hogy többet akar, előrébb akar jutni. Hivatást talál az életben magának. Ez párosul egyfajta lelki emelkedettséggel – vélte.

A jövő évi párizsi olimpia kapcsán úgy fogalmazott: „Egyelőre csak aggodalmaskodom. Nem szokásom, de nyugtalanít egy érzés. Nem látom, mit tud a kajak-kenu, és nem látom, mit tud az úszás. Pedig ennek a két szakágnak a teljesítménye döntő befolyással van az olimpiai érmeink számára”. Elmondta, van benne rossz érzés amiatt, hogy a jövő évi világversenyeket nem Budapest rendezi. – Mindig vannak olyan emberek, csoportok, akik úgy vannak benne a nemzetben, mint a balsors a Himnuszban. Ez sajnos elkerülhetetlen. A nagyobbik baj inkább az volt, hogy ebben az ügyben Magyarország nem volt elég immunis velük szemben. Nem kívánták őket a pokolba, és nem küldték el őket melegebb éghajlatra, inkább az emberek jó része is úgy volt vele, hogy hát igen, lehet, hogy ebben az ódzkodásban azért van valami... – fejtette ki.

Később viszont arról is beszélt, „a sors egy budapesti olimpiával tartozik a magyaroknak”, minden fontos létesítmény elkészült, ami az olimpiához kell. – Eljött az a pillanat, amikor Budapest olimpia nélkül nagy léptékekben már aligha tud fejlődni. Budapest fejlettsége az Európai Unió 160 százalékán áll, miközben vannak olyan vidékek Magyarországon, amelyek az 50 százalékán. Minden pénznek a kevésbé fejlett régiók felé kell indulnia. Így Budapesten nagy léptékű állami városfejlesztés csak akkor történhet, ha előáll valamivel, ami minden magyarnak fontos. Ennek híján itt csak araszolás várható – vélte. Ugyanakkor megfogalmazása szerint a kormány nem akarja Budapestet rávenni egy olimpia rendezésére, „mert a városnak is meg kell érnie erre a gondolatra”.

Címkék: Orbán Viktor