Vízágyút vetett be a rendőrség Szófiában a bolgár-magyar előtt

Vízágyút vetett be a rendőrség Szófiában a bolgár-magyar előtt

Mérkőzés előtti életkép Szófiában (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három órával a Bulgária–Magyarország Európa-bajnoki selejtező előtt már szinte hermetikusan lezárta a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadion környékét a bolgár rendőrség. Rengeteg rohamrendőrt, legalább két vízágyút és több száz civil biztonsági embert láttam a közel egy kilométeres sugarú körben körbekeritett stadion biztonsági zónáján belül.

A magyar válogatott számára is rendkívül fontos mérkőzés (melyen, ha legalább egy pontot szerzünk, egyenes ágon kijutunk a jövő évi, Németországban esedékes Európa-bajnoskágra) már-már bohózatba fulladt: eredetileg Plovdivban akarták megtartani, hogy aztán egy hónnappal a mérkőzés kezdete előtt váratlanul átkerüljön a helyszín Szófiába. Több mint kétezer magyar szurkoló eztuán váltotta meg a belépőjegyét, sokan repülőjegyet és szállást is foglalva, hogy aztán kilenc nappal a mérkőzés előtt kiderültjön: „biztonsági okokból” a helyszín újra Plovdidv, ráadásul az UEFA engedélyével zárt kapuk mögött tartják meg a meccset. Az utolsó napok már inkább egy tragikomédiára emlékeztettek, miután kiderült, hogy Plovdiv polgármestere nem engedélyezi a mérkőzés megtartását – felmerül két újabb bolgár város, illetve az is, hogy elmarad a meccs, zöld asztalnál nyerünk és így játék nélkül jutunk ki az Eb-re.

A kálvária mögött egy minket csak közvetve érintő konfliktus áll: a zuhanórepülésben lévő bolgár labdarúgás helyzetét megelégelték a szurkolók, és tüntetést szerveztek az immár 18 éve hivatalban lévő elnök, Boris Mihailov ellen. Tüntetés a zárt kapu ellenére is lett, a helyi szurkolók a meccs kezdése előtt két órával kezdték a megmozdulást. A sajtóhírek szerint havi 50 ezer eurós fizetéssel dolgozó elnök nem túl népszerű errefelé: az egyik legnagyobb bulvárlap tegnap körözési fotóra emlékeztető portréval a címlapján jelent meg, és ehhez passzoló felirattot tettek fölé: Wanted. A tüntetés hat óra előtt eldurvult, a rendőrök vízágyút is bevetettek a stadion bejáratánál. Történik mindez 7 fokban.

Kedd este repültem ki Szófiába belgrádi átszállással, és legalább húsz olyan magyar futbalszurkoló volt a gépen, akik annak ellenére eljöttek a kedvenc csapatuknak szurkolni, hogy vélhetően nem jutnak be a stadionba. A belvárosban is látni jócskán magyarokat: akiknek nem a diszkont légitársaság két szurkolói járatára volt jegyük (amit időközben töröltek és a pénzt visszaadják), azoknak nem volt esélyük lemondani a már megvásárolt jegyeket. Úgy tudjuk, a magyar drukkerek egy szófiai kocsmában fognak szurkolni a válogatottnak, miután az utolsó, halvány esélyük is elúszott a stadionban való bejutásra: a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtökön elutasította két ügyvéd, a bolgár Georgi Gradev és Kiss Márton kérését, aki gyorsított eljárást szorgalmazva kérték az UEFA zárt kapus döntésének megsemmisítését.

A bolgár labdarúgó szövetség az újságírók kiszolgálásában sem jeleskedik: mi például újságírói akkreditációt kértünk, de fotóst kaptunk (így a dolgok jelenlegi állása szerint a médiaszerktorba nem, viszont a pálya mellé odamehetünk), ráadásul a kártyán a mérkőzés helyszíneként a plovdivi Hriszto Botev stadion van feltüntetve. A mérkőzés egyébként magyar idő szerint este hatkor kezdődik.

Címkék: rendőr, foci Eb