Szexuális zaklatás gyanúja miatt nem hagyhatja el Dél-Koreát Kenderesi Tamás

Szexuális zaklatás gyanúja miatt nem hagyhatja el Dél-Koreát Kenderesi Tamás

Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás szétúszásában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szexuális zaklatás gyanúja miatt a dél-koreai hatóságok megtiltották a kvangdzsui vizes világbajnokságon részt vevő Kenderesi Tamásnak, hogy elhagyja az országot – írta a brit Reuters hírügynökségére hivatkozva az Index. A 22 éves, olimpiai bronzérmes úszót helyi idő szerint vasárnap kora reggel vették őrizetbe, majd hallgatták ki Kvangdzsu egyik rendőrőrsén egy éjszakai szórakozóhelyen történt incidens után.

A magyar úszócsapat egyik képviselője megerősítette a hírügynökségnek, hogy Kenderesit kihallgatták, majd visszatérhetett a szállására, ugyanakkor legalább 10 napig nem hagyhatja el Dél-Koreát a vizsgálat miatt. A Yonhap hírügynökség szerint Kenderesi tagadta az ellene felhozott vádakat.

A világbajnokság szervezői nem kommentálták az esetet a brit hírügynökségnek, mivel az nem a sporteseményhez kapcsolódó magánügy. Szombat éjjel egyébként leszakadt az egyik kvangdzsui szórakozóhely erkélye, ahol több sportoló, köztük a magyar női vízilabda válogatott tagjai is szórakoztak; két dél-koreai meghalt, többen pedig sérüléseket szenvedtek. A magyar csapat tagjai fél perccel az eset után már kint is volt a szórakozóhelyen, senki nem sérült meg súlyosabban.

A mostani dél-koreai világbajnokságon Kenderesi nyolcadik lett a 200 pillangón, korábban a 2016-os riói olimpián bronzérmet szerzett a távon, öt éve ifjúsági világbajnok volt, de egy Eb-ezüstje és egy Eb-bronza is van korábbról ebben a számban.

Kenderesire a jövő héten Magyarországon műtét várna, mert szalagszakadással versenyzett.

FRISS: Közben, ahogy a Magyar Úszószövetségnél korábban ígérték, közleményben reagáltak az ügyre.

„A Magyar Úszószövetség a koreai magyar nagykövetség munkatársaival együttműködve mindent elkövet annak érdekében, hogy kétséget kizáróan tisztázódjék, jogosak-e a Kenderesi Tamás ellen felhozott vádak.

A vizsgálati szakaszban a magyar válogatott tagját megilleti az ártatlanság vélelme, ugyanakkor ha hivatalosan igazolást nyer vétkessége, úgy a MÚSZ a szövetség fegyelmi bizottságát fogja felkérni a további lépések megtételére.

A Magyar Úszószövetség elítél mindennemű, az emberi méltóságot sértő cselekedetet, a magyar úszóválogatott tagjaitól pedig mindenkor a nemzeti színekhez és a sportág hagyományaihoz méltó magatartást követel meg. Ezen elvek megsértői az elkövetett vétség súlyának megfelelő büntetésre számíthatnak” – áll a Nemzeti Sport által idézett közleményben.

Újabb frissítés: Közben a világbajnokság zárását követően megszólalt maga az érintett is, akit az MTI idézett. „Szombat éjszaka, egy szórakozóhelyen a mellékhelyiségből visszafelé haladva a táncparkett felé, hozzáértem egy ott dolgozó, koreai táncoslány fenekéhez. Meg sem álltam mögötte, egyetlen, talán meggondolatlan mozdulatot tettem, ami miatt az érintett lány komolyan megharagudott, és feljelentést tett ellenem” - írta Kenderesi, jelezve, „megértve a helyzet komolyságát, teljes együttműködést tanúsítottam mindvégig”.

– A rendőrségen közölték, hogy az esetről a biztonsági kamera felvétele rendelkezésükre áll, igaz, ezt nekem nem mutatták meg. Ezek alapján őszintén bízom abban, hogy igazolást nyernek a szavaim. Úgy gondolom, nem követtem el semmilyen súlyos vétséget, azt viszont meg kell értenem, hogy megsértettem bizonyos erkölcsi normákat, amely a helyi értékrend alapját képezik. A történteket sajnálom, a koreai lánytól szeretnék elnézést kérni, amennyiben valóban megbántottam, de a szexuális zaklatás vádját teljes mértékben visszautasítom – fogalmazott a 22 éves úszó.