Sós Csaba szerint 3-8 úszónk is lemaradhat az olimpiáról Milák miatt

Sós Csaba szerint 3-8 úszónk is lemaradhat az olimpiáról Milák miatt

Az aranyérmes Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 24-én. (MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sós Csaba szövetségi kapitány összességében a versenyzők hozzáállásával és teljesítményével is elégedett volt a World Aquatics úszó világkupa-sorozatának harmadik, budapesti állomásán, amely vasárnap zárult a Duna Arénában. A beszélgetés során ismét szóba került az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Milák Kristóf is, aki az előzetes tervekkel ellentétben mégsem indult a vk-versenyen. Sós Csaba azt mondta, amíg egy sportoló nem edz, addig nincs miről beszélni. „Szeptemberben el kellett volna kezdenie a munkát komolyan és előrébb kellene tartania. Többször elmondtam már, hogy zseniknél gyakran átírják a tankönyveket, de van, amit nem lehet. Akinek ilyen tehetséget adott a sors, és nem hozza ki magából, az katasztrófa” – fogalmazott, hozzátéve, hogy már csak kilenc hónap van az olimpiáig, ezért nagyon aggódik. „Most nem úgy van, ahogy ő azt elképzeli. Egész egyszerűen le kell járni és kőkeményen kell dolgozni” – jelentette ki.

Sós Csaba szerint a váltók szempontjából is fontos lenne Milák visszatérése, „nélküle jelentősen csökken az esély arra, hogy egy váltó megszerzi az olimpiai kvalifikációt, így 3-4-5-6-8 úszó itthon maradhat”. A februári, dohai világbajnokság előtt vár még egy világverseny a magyarokra, a decemberi, bukaresti rövidpályás Európa-bajnokság, erre a szövetségi kapitány elmondása szerint azok utaznak majd, akik olimpiai A szinttel rendelkeznek, illetve akik egyéni számban aranyérmet szereztek az ifjúsági Eb-n.

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke előző nap arról beszélt, hogy Milák Kristóf tartozik Magyarországnak, és önmagát is meg kell tisztelnie azzal, hogy komolyan edzésbe áll, s elvégzi azt a munkát, amivel jövőre Párizsban megvédheti olimpiai bajnoki címét. Szintén az M4 Sportnak adott interjújában elmondta, a klasszis bizalmatlanul kezeli a neki segíteni próbáló edzők, támogatók, sportirányítók közeledését, ennek nem tudja az okát és mindenképpen változtatni kell rajta. „Az, hogy nyolc hónappal az olimpia előtt még mindig azt hallom, hogy keresi az utat és a motivációt, hogy nem látjuk edzésen, nem tudjuk hol van, mély szomorúsággal tölt el” – kezdte a szövetség elnöke.

„A magyar rajongók éhezik a sikert, amit Tokióban láthattunk. Ő Tartozik Magyarországnak annyival, és tisztelje meg önmagát azzal, hogy elvégzi a munkát, hiszen olyan talentum van benne, ami nagyon kevés sportolónak adatott csak meg életében, talán csak Egerszegi Krisztinát tudom mondani. Neki csak le kell úsznia a napi hat-nyolc kilométert, és akkor biztosan feláll Párizsban a dobogó tetejére. Ez egy lehetőség neki, hogy Egerszegi és Darnyi nyomdokaiba lépjen, hiszen 301 egyszeres olimpiai bajnok van, de olyan, aki kétszer állt a dobogó tetején, akik ikonok és példaképek a mai napig, na ez lehet ő...Ez a sansz, amikor elmegyünk mellette, visszanézünk és azt mondjuk, ezt nagyon elszúrtuk, és egész életében bánni fogja, ezzel az istenadta talentummal” – mondta Wladár Sándor, aki felhozta Szoboszlai Dominik, a Liverpool magyar válogatott futballistájának tetoválását is, amely Steven Gerrard legendás mondatát örökíti meg: „A tehetség isteni áldás, de akarat és alázat nélkül mit sem ér”.

A 2021-es tokiói olimpián 200 méter pillangón aranyérmes Milák június közepén jelentette be, hogy nem indul a júliusi fukuokai világbajnokságon. Akkor azt mondta, fizikálisan és mentálisan sincs olyan állapotban, hogy ott legyen a világ legjobbjai között. Az edzéseket szeptember elején kezdte újra. Két héttel ezelőtt még úgy volt, a Duna Arénában hétvégén megrendezett vk-viadalon tér vissza, aztán később úgy döntött, nem ugrik medencébe. A héten edzője, Virth Balázs elárulta, tanítványa nagyjából fél éve nem végzett az élsporthoz szükséges munkát és a „24. órában van”, ha komolyan gondolja az olimpiai felkészülést.