Agyunk kapacitását az állandó, ám véges energiaellátás korlátozza

Agyunk kapacitását az állandó, ám véges energiaellátás korlátozza

Az agyról készített MRI-felvételek elemzése. A mesterséges intelligenciák ugyan olyasmit is észrevehetnek, amelyet az ember nem, a komplex orvosi feladatokhoz továbbra is megkerülhetetlen az emberi jelenlét (Fotó: Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az új generációs Gorilla Glass 2 méterről leejtve is megvédi a mobiltelefonunk kijelzőjét. Víz alá merülve lehet megcsodálni egy elsüllyedt ókori görög kereskedelmi hajóroncsot. E heti tudományos lapszemle.

A teljes cikkeket az adott sajtótermék nevére kattintva tudják olvasni eredeti nyelven!

Journal of Neuroscience

Agyunk információfeldolgozási kapacitását az állandó, ám véges energiaellátás korlátozza – derült ki a londoni UCL egyetem kognitív idegtudományi intézetének új tanulmányából. A kutatók az agy képalkotási, feldolgozási és energiafelhasználási folyamatai közötti összefüggéseket vizsgálták. Azt találták, hogy az agy folyamatosan felhasználja anyagcsere során felszabaduló energiánk nagyjából 20 százalékát, még akkor is, ha pihenünk. A szakembereknek sikerült összekapcsolniuk az emberek agyi túlterhelésének tapasztalatait az idegsejtekben zajló eseményekkel, és azt látták, ha az agynak többlet energiára van szüksége, akkor elvon máshonnan, például az idegrendszerből.

Ha túl sok információt próbálunk feldolgozni, akkor túlterhelést érezhetünk, mivel az agy kapacitása keményen korlátozott, azaz erős koncentráció miért zárunk ki sok mindent a környezetünkből. „Az elmúlt hónapokban sok olyan emberről hallottunk, akik azt állítják, a folyamatos hírfolyam és újabb és újabb kihívások miatt túlterheltek. Ha az agyunk csúcsra pörög, akkor valószínűleg nem sikerül feldolgozni bizonyos információkat. Például lehet, hogy nem veszünk észre egy fontos e-mailt, mert gyermek épp beszélt hozzánk, vagy elfelejtettük kikapcsolni a sütő időzítőjét, mert váratlan munkahívást kaptunk. E megfigyeléseink magyarázatot adhatnak a nem szándékos vakság vagy süketség gyakran frusztráló tapasztalataira” – mondta a tanulmány egyik vezető szerzője, Nilli Lavie.

Popular Science

A speciális üvegfelületeket fejlesztő amerikai Corning vállalat egy olyan új mobiltelefon kijelzőt védő, Gorilla Glass néven ismert védőüveget mutatott be, amely azt is kibírja felületi karcolás nélkül, ha 2 méteres magasságból durva felületre ejtik. A Victus (latinul élet, életmód, élelem) elnevezésű kijelzővédő kétszer jobban bírja a karcolódást és a nyomást, mint a korábbi változatok. Ugyan a New York-i cég a gyártásról és az üveg összetételéről, kémiai tulajdonságairól sok részletet nem árult el, de azt tudni lehet, hogy az extra erőben szerepet játszik a Corning speciális ioncserélő folyamata. Emellett a nyers üveg alapanyagot 400 Celsius-fokos só olvadékban is megfürdetik.

A Corningnál egyelőre azt sem árulták el, hogy milyen típusú telefonra kezdik majd el forgalmazni az új Gorilla Glasst. Mivel azonban a cég a Samsunggal ápol hosszú távú együttműködést, így nem lenne meglepő, ha a dél-koreai mobilgyártó készülékein jelennének meg először a friss borítók. Az áráról egyébként úgy nyilatkoztak, a fejlesztések ellenére az új védőket gyorsabban és olcsóbban tudják gyártani, és ugyanannyiért fogják adni, mint a vállalat korábbi védőüvegeit.

The Guardian

Búvárok számára nyitott víz alatti múzeumot Görögország a nyugat-égei Alonniszosz partjaihoz közeli apró sziget, Perisztera mellett. A merülni tudók eredeti helyzetében kereshetik fel egy Kr. e. 425 táján elsüllyedt, nagyobb méretű ókori görög kereskedőhajó roncsait és a fenéken szétszóródott rakományát. A rendhagyó kiállítóhely igazgatója, Pari Kalamara elmondása szerint a hajó az északi Khalkidiké (Halkidikí) félszigetről szállított volna bort az égei Szkopelosz szigetére, ám egy vihar miatt sose ért célba.

Az 1985-ben egy halász által felfedezett roncsok 21 és 28 méteres mélységben találhatóak, és a mintegy 3-4000 felbontatlan amforában még ma is ott benne van az akkor beletöltött ital. „Hajóroncsok valóságos Parthenonját kínáljuk az emberiségnak” – mondta a szűz Pallasz Athéné akropoliszi templomára utalva Thesszália régió kormányzója, Kosztasz Agorasztosz. A tervek szerint a látogatóhely október 2-ig fogad búvárokat, a jövőben pedig további négy roncsot is hasonlóképp látogathatóvá tesznek a görög hatóságok.

Az összeállítást készítette: Balogh Roland

Tudomány rovatunk további cikkeiért kattintson ide! Ha a történelem érdekli, akkor Időgép rovatunkat érdemes figyelnie!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/32. számában jelent meg augusztus 7-én

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/32. számban? Itt megnézheti!