A növényvédő szerek hatással lehetnek a spermiumszám-csökkenésre

A növényvédő szerek hatással lehetnek a spermiumszám-csökkenésre

Fotó: Unsplash/Teo Sticea

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az első világbeli országok egyik legsúlyosabb „civilizációs betegsége”, egészségügyi problémája a felnőtt férfiak spermiumszámának csökkenése, amely a mérések szerint ötven év alatt több mint 50 százalékos visszaesést jelent(!). Ez a probléma több évtizede foglalkoztatja a tudósokat, ráadásul újabb egészségügyi és társadalmi problémákat generál: egyre növekszik a gyermektelen házaspárok száma, a meddőségi ráta emelkedésével párhuzamosan esik a termékenységi mutató (azaz fertilitási ráta, bár ezen mutatószám esésének több oka is lehetséges, ám kétségtelenül az egyik mindenképpen ez), s akár a férfi, akár a női meddőség miatt a mesterséges megtermékenyítést igénybe vevők száma is növekszik – ami, már csak mondani sem kell, a „hagyományos módszerhez” képest nagyon költséges és kevésbé hatékony megoldás. Ráadásul a mesterséges megtermékenyítés, illetve béranyaság etikai kérdéseket is felvet, főleg vallási oldalról kritikákat is kap. Hogy mi lehet a spermiumszám esésének az oka, arra több válasz is van: feltehetően a mozgásszegény életmód, az elhízás, a légszennyezés, az egészségtelen táplálkozás mind közrejátszanak ebben. Ám egy tavaly év végén az Environmental Healtsh Perspectives (Környezet-egészségügyi kilátások) című folyóiratban publikált kutatás szerint a megszokott növényvédő szerek (azaz peszticidek: rovar-, gomba- és baktériumölők), melyeket otthon, a lakásban, a kertben vagy akár a növények termesztése során is használunk, mind közrejátszanak ebben a drámai visszaesésben.

S hogy melyek ezek a szerek? Kétségkívül sok esélyes jelentkező lehetséges erre a nem túl hízelgő címre, ám a leggyakrabban használt növényvédők bizonyosan köztük vannak, legalábbis a kutatócsoport vezetőjének, Melissa Perrynek, a Fairfax városban (Virginia államban, az Egyesült Államokban) található Egészségügyi Főiskola dékánjának CNN-nek adott nyilatkozata szerint. Úgy vélte, hogy az adatokból levont következtetéseik alapján a foszforsav-észterek (szerves foszfátok, azaz organofoszfátok) és az N-metil-karbamátok erős összefüggésben állnak a spermiumszám csökkenésével. Mindkettő erős idegméregként a rovarok idegrendszerét állítja le, és ezáltal okozza pusztulásukat.

A foszforsav-észterek a vegyipar egyik leggyakrabban használt vegyületeinek egyikei. Nem csak növényvédőként, hanem gyomirtóként, talajfertőtlenítőként is használják őket, sőt, különböző műanyagok és oldószerek alapanyagai is – a világháborúk idején pedig vegyi fegyverekként is felhasználták őket. Egyes foszforsav-éter származékok növényvédőszerekként, illetve talajfertőtlenítőként való alkalmazásával kapcsolatban az Európai Bizottság is tiltó határozatot hozott 2020-ban, ugyanis nagyobb dózisban melegvérű állatokra is veszélyesek lehetnek, illetve, közvetlen érintkezés esetén az emberi szervezet számára is mérgezőek.

„Ha azokat a vegyszereket kéne számbavenni, amelyek a fertilitásra negatív hatással vannak, ezek a peszticidek azok, amelyekre először gondolhatunk”, véli Alexander Pastuszak, a Salt Lake Cityben található Utah Állami Egészségügyi Egyetem urológusa, aki a tanulmány megírásában nem vett részt, de a megállapításaival megegyező szakvéleményt fogalmazott meg szintén a CNN-nek. „Elegendő bizonyítékunk van arra nézve, hogy kijelenthessük, csökkenti a férfiak fertilitását az ezeknek a szereknek való kitettség.”