A Pfizer-oltás sokkal kevésbé előzi meg a omikronfertőzést, de pánikra nincs ok

A Pfizer-oltás sokkal kevésbé előzi meg a omikronfertőzést, de pánikra nincs ok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A dél-afrikai Durbanben lévő Afrikai Egészségügyi Kutatóközpont virológusai publikálták az első laborvizsgálatok eredményeit, amelyet a Pfizer-oltás omikron variánssal szembeni hatékonyságával kapcsolatban végeztek. Az eredmények nem jók. Az oltás hatására termelődő antitestek sokkal kevésbé képesek semlegesíteni az omikron variánst, mint a korábbi változatokat.

A kutatók szerint ezek az eredmények „valamelyest aggodalomra adnak okot”, de pánikra nincs indok. Mindenesetre beigazolódni látszik az a félelem, hogy az omikron könnyebben képes úgynevezett áttöréses fertőzéseket kialakítani az oltottakban, mint a korábbi változatok. Erre már eddig is voltak jelek. Több szuperterjesztő esemény is kialakult az omikronfertőzés hatására, holott a résztvevők többsége be volt oltva.

A kutatásvezető virológus, Alex Sigal így nyilatkozott a New York Timesnak: „Noha azt gondolom, hogy sok fertőződés fog történni, abban nem vagyok biztos, hogy ez rendszerösszeomlást fog kiváltani. Szerintem kontroll alatt lehet tartani (a fertőzés terjedését).”

Az oltás azonban nem vált teljesen haszontalanná, ugyanis bizonyos fokú védettséget az omikron ellen is nyújt. Korábban az is felmerült veszélyként, hogy esetlen az omikron egy teljesen új utat talált a sejtek megfertőzésére, és akkor a vakcina tényleg használhatatlanná vált volna. De nem ez a helyzet.

A kísérletben olyan oltottak antitestjeit használták, akik korábban voltak covidosak, illetve olyanokét, akik nem. Az omikron ellen mindegyikük antitestjei rosszabbul teljesítettek, mint a korábbi variánsok ellen. Sokkal rosszabbul, az antitestek hatékonysága néhány százalékra esett a korábbi védelmi szinthez képest.

Az eredmények mindenképpen szükségessé teszik az omikronra optimalizált vakcinák kifejlesztését. A kutatók szerint azonban addig is az ismétlőoltások a legreményteljesebb fegyvereink, amelyekkel valószínűleg emelni lehet az omikron elleni védelem szintjét.

Bizakodásra okot adó hír viszont, hogy az omikron az eddigi ismeretek szerint nem okoz olyan súlyos betegséget, mint a delta, bár az eddigi fertőzések főként fiatalok körében történtek.