Új szert engedélyeztek a mogyoróallergia ellen, egymillió forinttól indul a havi adagja

Új szert engedélyeztek a mogyoróallergia ellen, egymillió forinttól indul a havi adagja

Xolair fecskendő (Fotó: Genentech)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az utóbbi évtizedekben az egekbe emelkedett az ételallergiás gyerekek száma. Ennek okai egyelőre nem egyértelműek, de a népszerű elméletek szerint a légszennyezés, különböző „vegyi” anyagok, illetve a túl steril környezet is szerepet játszhatnak benne. Az ételallergiák közül a földimogyoró-allergia a legveszélyesebb, ami súlyos esetekben akár halálos anafilaxiát okozhat. Az allergiások még minimális mennyiségű mogyorót sem fogyaszthatnak, és sokan automata adrenalininjekciót (EpiPent) tartanak maguknál, ami megmentheti az életüket, ha anafilaxiás sokkot kapnak.

Az amerikai gyógyszerügyi hatóság (az FDA) most engedélyezett először az ételallergiák ellen egy monoklonális antitesteken alapuló készítményt (a Xolairt), amely a klinikai vizsgálatok szerint az esetek nagyjából kétharmadában megelőzi a földimogyoróra (és más allergén élelmiszerekre) adott veszélyes allergiás reakciókat a gyerekekben. A Xolair már eddig is forgalomban volt asztmaellenes gyógyszerként, de az újabb tesztek szerint az ételallergiák ellen is hatékony.

A gyógyszerben lévő mesterséges antitestek a véráramba kerülve hozzákapcsolódnak az allergiát okozó IgE antitestekhez, és semlegesítik azokat. A kísérletek során kiderült, hogyha kettő-négy hetente kapnak a betegek Xolairt injekcióban, akkor a 68 százalékuk allergiás reakció nélkül képes elfogyasztani egy adag mogyorót (miközben a placebót kapott kontrollcsoportban ez az arány mindössze hat százalékos volt). Ugyanakkor az allergiások 17 százalékánál semmiféle hatása nem volt a szernek.

Az FDA arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a gyógyszernek van bizonyos hatása az allergia ellen, ez nem jelenti azt, hogy a betegek ezután szabadon fogyaszthatják azt az élelmiszert is, amire allergiások. A szer csak a sokszor halálos immunreakciók veszélyét csökkenti, de nem gyógyítja meg a betegséget, és nem teszi szükségtelenné az adrenalininjekciókat sem. Ahogy az a legmodernebb készítményeknél lenni szokott, a Xolair is olyan drága, hogy a legtöbb beteg számára praktikusan elérhetetlen: a gyerekek havi adagja 2900 dollár (1 millió forint), a felnőtteké pedig 5000 dollár (1,8 millió forint).