Beszéljünk a halálról!

Beszéljünk a halálról!

Bíró Eszter (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha lehet, nem ejtünk róla szót. Elhessegetjük a témát. Pedig muszáj volna alaposan körüljárni. A halálról beszélgettünk Biró Eszterrel, a Magyar Hospice Alapítvány pszichológusával (tanácsadó szakpszichológussal, családterapeutával), Bérczes Tibor A halál életkérdés című könyvének interjúalanyával.

– Az ember „tervező” lény: hogy mást ne mondjak, ön is tudja, mit tervez, ha vége ennek a beszélgetésnek, én is. És tervezünk előbbre is, néhány hónapra, évre. A halállal kapcsolatban viszont nincsenek terveink. Csak halogatásaink. Nem tudok rájönni, miért.
– Nyilván azért, mert a halál félelmetes, valamint jellemző az emberekre egy gyermeki típusú, mágikus gondolkodás, hogy nem szabad gondolkodni azokról a dolgokról, amiktől félünk, nehogy bevonzzuk azokat. Ha viszont ilyen módon nem sikerült megoldani a problémát, az borzasztó. Akkor még annak a terhét is hordozzuk, hogy „nem gondoltunk elég erősen”.

– A legvégső dologtól is nagyon félünk, de sokkal kisebb feladványoktól is: jövő hétfőn matekdogát írunk. Viszont ha beszélünk róla, azzal oldunk is, tudatosítunk is valamit.
– Van egy sor hétköznapi szorongás, amelyek átélését nagyon sokan tilosnak tartják. Annyival könnyebb azt mondani, hogy ugyan ne félj, jól fog ez sikerülni, mint azt, hogy te szegény, mindig így szoktál izgulni.

– Igen. Mint a könyvben is írják, a végstádiumos betegnek sokkal könnyebb azt mondani, hogy egyél, mert enni kell, és alkalmasint az az utolsó mondata, hogy „hagyjatok békén, nem kérek”.
– Nehéz bárki félelmébe belehelyezkedni és együtt érezni azzal. Ez lelkileg nehezebb dolog, mint gyorsan keresni valami megoldást. Hogy például most gyorsan feküdjél le, pihenjél és akkor holnap jobb lesz.

(...I

Létezik jó halál? Mikor és hogyan kezdjünk el beszélni egy gyerekkel a halálról? Mindenképpen őszintének kell lenni a beteggel? A válaszokat és a teljes interjút elolvashatja a Magyar Hang október 30-án megjelent 2022/44. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/44. számban? Itt megnézheti!