Csóka Endre matematikus: Más vakcináknál is érdemes lehet várni a két oltás között

Csóka Endre matematikus: Más vakcináknál is érdemes lehet várni a két oltás között

AstraZeneca-vakcinát szállító teherautó (Fotó: AstraZeneca)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemcsak az AstraZeneca, de akár a többi vakcinatípus esetében is érdemes lehet várni a második adag beadása előtt – írta a Qubiton megjelent cikkében Csóka Endre matematikus. A Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet munkatársa szerint ez következik abból, ha célunk, hogy egy jövőbeli járvány ellen legyen minél nagyobb immunitásunk.

Csóka úgy látja, több különböző kérdést tehetünk fel, amikor arra vagyunk kíváncsiak, mennyi időnek kell eltelnie a két oltás között. Más és más lehet a válasz, amennyiben van vagy nincs elég vakcina, illetve amennyiben a jelenlegi járványt szeretnénk minél gyorsabban legyőzni, esetleg egy jövőbelire felkészülni.

Az AstraZeneca esetében korábban négy hét különbséggel adták a másodikat, aztán viszont tizenkét hétre módosult a protokoll. Ennek oka volt, hogy nem volt elegendő vakcina, és az első oltásokat szerették volna minél gyorsabban beadni. De aztán kikutatták azt is, hogy 12 hét különbséggel talán még jobban is véd, mint ha csak egy hónap telik el.

Mint Csóka írja, a többi vakcinát viszont nem kezdték nagyobb különbséggel beadni, pedig a Pfizer esetében már született egy hasonló teszteredmény. Az AstraZeneca esetében közben úgy döntött a kormány, hogy aki kéri, most már ismét megkaphatja a 12. hét előtt is a másodikat – minthogy már van elegendő oltóanyag. „Amit rögtön elkezdtek támadni a sajtóban megszólaló szakértők. Miközben a Pfizer, a Moderna és a Szputnyik esetén továbbra is tartják az indokolatlanul rövid időkülönbséget, ezt pedig nem kritizálja senki. Mert fél év után még mindig nem értik, hogy a fenti négy problémának négy különböző optimális megoldása van. Még szomorúbb, hogy ha megnézzük a WHO ajánlásait, abból az látszik, hogy ők sem értik” – tette hozzá Csóka.

A matematikus pedig úgy látja, néhány ezrelékes a különbség a védettség között, ha pedig ezt minél magasabbra akarjuk feltornázni, indokolt lehet a várakozás, optimálisan 5-10 hetes időkülönbséggel.