Koronavírus: hat oltóanyag már a klinikai vizsgálatnál tart

Koronavírus: hat oltóanyag már a klinikai vizsgálatnál tart

Az üres Oxfordi Egyetem 2020. március 25-én (Fotó: Karen Waserstein)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A világméretű tudományos összefogásnak köszönhetően összesen 80 kutatás zajlik a SARS-CoV-2 néven ismert koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztése érdekében, s közülük hat már a klinika szakaszban tart – olvasható a BMJ orvosi folyóirat cikkében.

Sarah Caddy, a Cambridge-i Egyetem immunológiával és fertőző betegségekkel foglalkozó szakembere szerint nehezíti a SARS-CoV-2 vírus ellen vakcina kifejlesztését, hogy a hozzá hasonló koronavírus-törzsek, mint például a a SARS-CoV-1, a MERS-CoV ellen sincs engedélyezett oltóanyag a világon. Nemcsak gazdasági megfontolások miatt nem vezetettek még eredményre ezek a kutatások, hanem azért is, mert nagy kihívást jelent a vakcina kifejlesztése. Ezért nagy valószínűséggel a SARS-CoV-2 oltás kifejlesztése sem lesz egyszerű. 

Megy a versenyfutás a vakcináért, az olaszok azt hiszik, ők lehetnek az elsők | Magyar Hang

A kutatások inaktív, legyengített vírusokkal, illetve a vírus bizonyos részeinek felhasználásával zajlanak. Egy kínai kutatásban már viszonylagos sikereket értek el egy inaktív vírus felhasználásával, amikor a kísérleti oltóanyagot kapott makákók csak enyhe tüneteket produkáltak, míg a kontrollcsoportnál komoly tüdőgyulladás alakult ki. 

Több más kutatás a vírus azon, fehérjéből álló tüskéire koncentrál, amelyeknek kiemelt szerepe van az emberi sejtekbe való bejutáskor. Ezen kutatások célja, hogy a tüskéket semlegesítő antitesteket hozzanak létre, s így akadályozzák meg a vírus bejutását az emberi sejtekbe.

Az Oxfordi Egyetem kutatói például ezt a módszert alkalmazva csimpánzok szervezetébe juttatnak olyan vírusokat, amelyek hordozzák a koronavírus tüskéit, és ezzel igyekeznek választ kicsalni az immunrendszerből. Az április 23-án kezdődött klinikai vizsgálat során ezer önkéntesen próbálják ki a módszer hatásosságát.

Egy újszerű – védőoltásban még eddig nem alkalmazott – megoldás lehet az úgynevezett hírvivő RNS (mRNS) használata, amikor a vírus tüskéjét kódoló RNS-t juttatnak a szervezetbe, s erre következik be az immunreakció. Az Egyesült Államokban hat hete tartanak az mRNS-vakcinálval kapcsolatos klinikai vizsgálatok és a londoni Imperial College-ben is zajlanak hasonló kutatások. 

Indiában gyártani kezdik a koronavírus elleni vakcinát | Magyar Hang

De akadnak olyan kísérleteik is, amelyek a tüskét alkotó fehérjéket kódoló DNS-t juttatnak a szervezetbe, s ettől remélik a kívánt válaszreakció kiváltását. Ezek a kutatások várhatóan még az idén eljutnak a klinikai tesztelés időszakába.

Végül egy újabb utat jelent azoknak a már korábban kifejlesztett oltásoknak a vizsgálata, amelyek bizonyos módosításokkal akár a mostani koronavírus-fertőzés ellen is hatásosak lehetnek. Ezek közé tartozik a tuberkolózis ellen hazánkban is alkalmazott BCG-oltás. Bár több tanulmány is cáfolta a BCG-vakcina esetleges hatásosságát a SARS-CoV-2 vírus ellen, vannak akik töretlenül bíznak a sikerben: jelenleg öt vizsgálat is folyamatban van ez ügyben.