Mi jöhet még? Erőteljes hajhullást is okozhat a koronavírus

Mi jöhet még? Erőteljes hajhullást is okozhat a koronavírus

A járvány alatt is volt munkájuk a fodrászoknak (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre több amerikai fertőzött panaszkodik arra, hogy felépülése után kóros mértékű hajvesztést tapasztalt – írja a Business Insider. Egyiküknél három hónappal azután kezdődött a hajhullás, hogy pozitív lett a tesztje. Mások arra panaszkodnak, hogy ugyan már márciusban elkapták a vírust, de még mindig nem gyógyultak meg teljesen, állandó fáradtságot éreznek, szívpanaszaik vannak, nem tudnak lépcsőzni anélkül, hogy ne fulladjanak ki, és most mindehhez még komolyabb hajhullás is társul. Már Facebook-csoportot is létrehoztak azok, akik hasonló cipőben járnak. 

Az amerikai járványügyi és megelőzési hatóság (CDC) ugyan nem sorolja a Covid-19 jellemző tünetei közé a hajvesztést, de az orvosok már észrevették, hogy ez elsősorban olyan pácienseknél fordulhat elő, akiknél elég súlyos lefolyású volt a betegség. Nate Favini, a Forward egészségügyi szolgáltató orvosigazgatója szerint a fokozott hajvesztés hátterében az úgynevezett nyugalmi hajhullás (telogén effluvium) állhat. Ebben az esetben az éppen növekedési vagy átmeneti fázisban lévő hajszálak egyszerre, tömegesen nyugalmi (telogén) ciklusukba lépnek.

Egy egészséges ember napi mintegy 100 hajszálat veszít, a nyugalmi hajhullás esetén ez a szám megháromszorozódhat. Ezt a fajta hajhullást általában a szervezetet érő trauma (szülés, komoly műtét, súlyos fertőzés vagy tartós stressz) váltja ki, és az esemény után 6-12 héttel figyelhető meg. A jelenség 3-6 hónapig tart, de ez idő alatt hajkoronája felét is elveszítheti az érintett. Biztató, hogy a nyugalmi hajhullás legtöbbször a stresszhatás elmúlásával megszűnik. Biztosat azonban nem lehet mondani, hiszen ehhez még túl keveset tudunk a koronavírusról.