Moderna: Nem lesz vakcina az amerikai elnökválasztás előtt

Moderna: Nem lesz vakcina az amerikai elnökválasztás előtt

Fotó: Unsplash/Markus Winkler

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Moderna gyógyszeripari vállalat nem hiszi, hogy még a novemberi 3-iki elnökválasztás előtt kérvényezheti a koronavírus elleni vakcinája sürgősségi engedélyezését az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelettől (FDA). Erről Stéphane Bancel vezérigazgató beszélt a Financial Times-nak. Bancel szerint november 25-e körül áll rendelkezésre annyi használható adat, hogy teljes biztonsággal kijelenthessék, a kísérleti vakcina veszélytelen és egyben hatékony. Így csak ekkor tudják elküldeni a dokumentációt az FDA-nak. Bár a gyártáskapacitás szempontjából akár decemberben elkezdődhetne a tömeggyártás, a Moderna vezetője nem tartja valószínűnek, hogy jövő tavasz előtt megkapnák az FDA engedélyét a tömeges oltásra.

Ez nagy csapás Donald Trump számára, akinek a közelgő választás előtt jól jönne egy látványos siker, amelyet már meg is előlegezett egy szeptemberi Twitter-bejegyzésében. Ebben arról tájékoztatta az amerikai állampolgárokat, hogy már október első felében kész lesz a védőoltás. Hiába mondták a szakértők – így Robert Redfield, az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) igazgatója –, kevéssé valószínű, hogy a széleskörű vakcináció novemberben vagy decemberben kezdetét veszi. Ennek ellenére Trump még a keddi, alaposan eldurvult elnökjelölti vitában is azt állította, hogy beszélt a cégekkel, és a vakcina sokkal hamarabb lesz kész, mint ahogyan a szakértők jósolják. „Elképzelhetőnek tartom, hogy már november 1-e előtt választ kapunk a kérdésre” – fűzte hozzá rejtélyesen.

A szintén amerikai Pfizer mellett a Moderna az egyik első cég, amelynek vakcinája az emberi tesztelés harmadik fázisába jutott, ez az utolsó az engedélyeztetés előtt. A Moderna tesztjében 30 ezer, a Pfizerében 40 ezer önkéntes kap oltást, múlt pénteken már 15 ezren kapták meg a Moderna vakcináját.