Nagyszabású kísérletre vállalkozik a titokzatos űrrepülő

Nagyszabású kísérletre vállalkozik a titokzatos űrrepülő

Az amerikai légierő egyik X-37b önvezető űrrepülője a harmadik, 675 napos tesztúját követő landolás után a nebraskai Vandenberg légitámaszponton 2014. október 17-én (Fotó: Boeing/Vandenberg Air Force Base)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Május 16-án hatodjára is az űrbe emelkedik a titokzatos X-37B gép, aminek küldetéséről eddig nem sokat lehetett tudni. Most a Wired cikkéből is kiderült, hogy nagyszabású kísérletre vállalkozik az amerikai légierő: megpróbálnak rádióhullámok segítségével napenergiát juttatni a Földre. Az elmúlt tíz évből nyolcat az űrben töltő, önvezető gép emellett titkos katonai feladatokat is ellát majd, ahogy eddig.

A hétvégén az űrbe juttatandó apró napelemet a haditengerészet laboratóriumának fizikusai fejlesztették. Paul Jaffe elektronikai mérnök szerint nagy lépés lesz a csillagok közé küldése, ugyanis ez az első alkalom, hogy Föld körüli pályán tesztelnek olyan eszközt, ami napenergiát gyűjt magába. Így a napszaktól, időjárástól függetlenül lehetne napenergiát juttatni a Földre, méghozzá mikrohullámok segítségével. A földi napelemekkel szemben az űrbe juttatottaknak csak napi pár perces sötétséggel kell számolniuk, ha pedig működnek, kimeríthetetlen energiát gyűjthetnek magukba, és sugározhatnak a Föld bármely pontjára.

Ahogy a Wired is említette, az ötlet a negyvenes években még tudományos fantasztikumnak számított, és Isaac Asimov vetette azt papírra. Azóta a bolygóról már többször végeztek hasonló kísérleteket, de ez lesz az első alkalom, hogy Föld körüli pályáról teszik ezt. Persze, a mostani kísérlet még csak teszt lesz: Jaffe elmondása szerint amivel dolgozni fognak, az elférne egy pizzásdobozban is, és nem fognak annyi energiát sem termelni, hogy azzal egy villanykörtét be tudjanak izzítani.