Szinte egy időben mutatták ki a mikroműanyag-szennyezést az emberi vérben és tüdőben

Szinte egy időben mutatták ki a mikroműanyag-szennyezést az emberi vérben és tüdőben

Műanyagot legelő tehenek
Szenegálban (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt évek egyik legborzongatóbb tudományos felfedezése, hogy a mikroműanyagok (a műanyagokból az ultraviola sugárzás hatására kiváló, öt milliméternél kisebb műanyagszálak) a teljes földi ökoszisztémában jelen vannak. Ott vannak a földben, a vízben, a levegőben, sőt, még az Antarktiszon is. Megtalálták ezeket az apró műanyagszálakat a növényekben, 700 különböző mélytengeri élőlényben, és csak idő kérdése volt, hogy a tápláléklánc csúcsán lévő fogyasztókban, az emberekben is megleljék őket.

Egy új, az Environment International nevű szaklapban publikált kutatás szerint egy egészséges felnőttekből álló 22 fős tesztcsoportnál 17 esetben kimutatható volt az emberi hajszálnál 140-szer kisebb méretű mikroműanyagok jelenléte a vérben. Elsősorban a PET-palackokból kiváló műanyagszálakat találták meg a tesztanyok vérében, míg a polisztirén (ez a hungarocell vagy egyes ételcsomagolók alapanyaga) volt a második leggyakoribb mikroműanyag-származék, ez az esetek harmadában volt jelen az emberi vérben.

Szinte egy időben ezzel a felfedezéssel az emberi tüdő mélyén is műanyagszálakat találtak, egy 13 fős vizsgálatból 11 fő esetében. Ebben az esetben is a PET-palackokból származó szálak voltak az egyik leggyakoribb szennyezők, ezen kívül polipropilén-szálakat találtak.

A legnagyobb probléma ezzel kapcsolatban, hogy még nem tudjuk pontosan, mit okozhatnak ezek a műanyag-darabkák az emberben, és mennyi ideig maradnak a szervezetben. A Qubit pár hónappal ezelőtti cikke szerint az ételekkel és italokkal a szervezetbe bevitt mikroanyag-mennyiség betegségek kiváltó okai lehet, hozzájárulhat a sejthalálhoz vagy sejtfalak károsodásához.

Címkék: mikroműanyag