Rekordgyorsasággal alakulhat meg az új parlament

Rekordgyorsasággal alakulhat meg az új parlament

Egy nő leadja szavazatát az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lejárt az a határidő, ameddig az április 3-i országgyűlési választás eredményeit meg lehetett volna támadni. A Magyar Nemzet értesülései szerint sem az egyéni, sem a listás választási eredmények ellen nem élt senki kifogással, így rekordgyorsasággal alakulhat meg az új Országgyűlés, azt követően, hogy csütörtök délután a Nemzeti Választási Bizottság bejelenti a 2022-es országgyűlési választások immár hivatalos listás végeredményét is. 

Az új Országgyűlés alakuló ülését Áder János leköszönő államfő az előzetes konzultációk alapján hívja össze. Az alkotmányos rendelkezések szerint az Országgyűlés alakuló ülését a választást követő 30 napon belül kell összehívnia az államfőnek, aki egyúttal javaslatot tehet a kormányfő személyére.

Az ATV a napokban kormánypárti politikusoktól úgy értesült, hogy Áder május 2-ára hívja össze az alakuló ülést, így Orbán Viktort aznap választhatják meg ötödszörre is miniszterelnöknek. A kormányfő a választások utáni nemzetközi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a kormányalakítás nem lesz gyors, szerinte május végénél hamarabb nem zárul le.

Bejelentették a hivatalos eredményt

A Nemzeti Választási Bizottság délután közölte is, hogy megállapította a választás országos listás eredményét csütörtöki ülésén. Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok múlt pénteken és szombaton meghozták az egyéni választókerületek választásának eredményét megállapító határozataikat, ezek április 12-én jogerőre emelkedtek. Szintén jogerőre emelkedtek a területi választási bizottságoknak az országos listás választás területi részeredményéről szóló határozatai is. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) pedig még szerdán kiállította a levélben leadott listás szavazatok megszámlálásáról készített jegyzőkönyvet. A levélszavazatokat először a gyors eredménymegállapításért beszkennelték, majd az NVI a szavazólapokat két alkalommal kézzel is megszámolta, a jegyzőkönyv szerint a szavazatszámlálás április 9-én kezdődött és 13-án fejeződött be. Miután valamennyi jegyzőkönyv az NVB rendelkezésére állt, a testület csütörtökön megállapította az országos listás eredményt.

A pártlistákra leadott összes szavazatszám 8 587 628 volt. A Fidesz-KDNP-nek összesen – a töredékszavazatokkal együtt - 4 390 962 szavazata volt, a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd listának 3 526 480, a Mi Hazánk Mozgalomnak 639 551. A pártlisták között (a kedvezményes mandátum számával csökkentett) 92 országos listás mandátumot osztott ki az NVB, a korábbi gyakorlatnak megfelelően az úgynevezett d'Hondt-módszer alapján. Az NVB a módszer alapján a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd listának 38, a Fidesz-KDNP-nek 48, a Mi Hazánk Mozgalomnak 6 országos listás mandátumot tudott kiadni.

Az országos listás eredménymegállapító határozat ellen három napon belül a Kúriához lehet fordulni bírósági felülvizsgálati kérelemmel.